Aankleding levert bijdrage aan welzijn

Voor mensen met dementie geldt dat herkenning en herinnering een belangrijke rol spelen om zich prettig en veilig te voelen in hun woonomgeving. 

Voor mensen met dementie geldt dat herkenning en herinnering een belangrijke rol spelen om zich prettig en veilig te voelen in hun woonomgeving. In Hof van Bluyssen valt bij een bezoek direct op dat hier ook in de aankleding volop aandacht aan besteed is. 

Er zijn sfeervolle fotowanden en diverse knusse belevingshoekjes. Het zorgt ervoor dat bewoners zich er prettig en thuis voelen. Een landschap met grazende koeien, lammetjes die je nieuwsgierig aankijken vanachter de struiken, een konijn dat het naar zijn zin heeft in het hooi en de prachtige molen van Asten. Je kunt er naar blijven kijken en telkens iets nieuws ontdekken. Dagbestedingscoach Simone de Kok vertelt enthousiast over deze nieuwe fotowand: “We merken dat mensen er met plezier gaan zitten. Dat is erg prettig. Het landschap is voor mensen uit Asten en omgeving heel herkenbaar. Om bij te komen van de indrukken kunnen mensen op het bijpassende zitje plaatsnemen. Op het tafeltje ligt een rood/wit geblokt kleed en op de vensterbank staan klompen en een melkbus. Het is echt één geheel.”

Belevingsgang
“Door de herkenbare beelden en accessoires hebben we belevingsgangen gemaakt. Er is wat te zien voor de bewoners. Bovendien bespaart het de bewoners een negatieve ervaring. Deuren en liften zijn voor hen onherkenbaar gemaakt. Zo is een liftdeur veranderd in een boekenkast en staat voor een andere liftdeur een hek. Hierdoor rammelen bewoners niet langer aan deuren die voor hen niet open kunnen, want een gesloten hek maak je niet open. Of ze aaien bijvoorbeeld voortaan de poes die op het huiselijke tafereel staat. Hierdoor creëren we positieve belevingsmomenten.”, aldus Simone.