In onze ogen was deze groep toe aan een ontspannen uitje

Sinds drie jaar zijn leden van Rotary Club Oisterwijk elke twee weken te vinden op Catharinenberg. Op vrijdagmiddag gaan zij met een aantal bewoners op pad. We stelden de inkomend voorzitter een aantal vragen.

Sinds drie jaar zijn leden van Rotary Club Oisterwijk elke twee weken te vinden op Catharinenberg. Op vrijdagmiddag gaan zij met een aantal bewoners op pad. Mieke Hovius is inkomend voorzitter van Rotary Club Oisterwijk en één van de grondlegsters van dit initiatief. We stelden haar een aantal vragen.

Hoe is het initiatief ontstaan?
“Ik heb een tijdje in de Caraïben gewoond en was daar ook Rotary lid. Het is daar één van de vaste activiteiten van een Rotary Club om community service te vervullen. Dat betekent dat er niet-betaalde werkzaamheden worden verricht voor de gemeenschap. In Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Ik miste dat element en wilde daar iets voor opzetten. Op dat moment kwam medelid Monique Klinkenbijl met het idee om iets te doen voor dementerende ouderen. Cora Piena (coördinator welzijn van Catharinenberg) kende ik toevallig. Zij was en is altijd op zoek naar vrijwilligers en ontving ons voorstel met open armen.”

Wat voor uitjes ondernemen jullie met de bewoners?
“In het begin was het een beetje adhoc. We hielpen mee met bestaande activiteiten of organiseerden een uitstapje. We wilden graag iets structureels doen. We hebben toen bedacht om elke twee weken op vrijdagmiddag op pad te gaan met enkele bewoners. Met goed weer gaan we wandelend met de bewoners naar een terrasje, met slecht weer rijden we er met de auto naar toe. Op het terras trakteren we de bewoners op een drankje en wat lekkers. Soms zoekt een bewoner wel eens naar zijn of haar portemonnee als we af gaan rekenen. We zeggen dan snel: “Dat is niet nodig. Wij trakteren.” We zien op die middagen pretoogjes en plezier bij de bewoners. Dat geeft ons ontzettend veel voldoening.”

Waarom wilden jullie juist iets voor ouderen met dementie doen?
“Voor eenzame ouderen worden op allerlei gebieden al activiteiten ontplooid. Voor ouderen met dementie is dat duidelijk minder. Daarbij komt dat de gemeente Oisterwijk dementie als een speerpunt heeft. Een aantal leden heeft er ook ervaring mee als mantelzorger. In onze ogen had deze groep onze hulp het hardst nodig.”

Met hoeveel leden verrichten jullie het vrijwilligerswerk?
“Rotary Club Oisterwijk heeft 31 leden. Er is een vast kernclubje van zeven mannen en vrouwen dat meestal op pad gaat met de bewoners. Elke keer gaat er een lid mee dat niet in het kernteam zit. Elk lid begeleidt één bewoner. We kunnen daardoor één-op-één aandacht bieden. Dat lijkt een luxe, maar het is broodnodig, want je kunt de bewoners geen seconde uit het oog verliezen. Daarnaast gaat er ook altijd een zorgmedewerker mee. De verzorging bepaalt welke bewoners er meegaan. Dat maakt voor ons niet uit, ze zijn ons allemaal even lief.”

Wat vind je het leukste van dit vrijwilligerswerk?
“Ik vind dat we een leuke manier hebben gevonden waarop we dit met elkaar kunnen doen. We hebben de afgelopen jaren bewoners leren kennen en voelen ons betrokken bij hen. Ze zijn er even uit, er is een goede sfeer en er wordt gelachen. We willen dit nog lang blijven doen.”

Op de foto zie je (van links naar rechts) Pieter van der Meer, Saskia van der Meer, Monique Klinkenbijl, Sander van Riel en Mieke Hovius van Rotary Club Oisterwijk na afloop van een uitje op vrijdagmiddag.