Op bezoek bij een paprikakwekerij

Een paar maanden geleden is mevrouw Verberne vanuit haar thuissituatie op Hof van Bluyssen komen wonen. In haar voormalige huis heeft zij sinds haar trouwen gewoond. 

Een paar maanden geleden is mevrouw Verberne vanuit haar thuissituatie op Hof van Bluyssen komen wonen. In haar voormalige huis heeft zij sinds haar trouwen gewoond. Zij runde daar een tuinbouwbedrijf samen met haar man en kinderen. De laatste jaren woonde ze er alleen nadat de kinderen het huis uitgegaan waren en haar man overleden was. Wim is verder gegaan met de tuinderij en woont nu naast het ouderlijk huis. Het bedrijf is enorm uitgebreid. Er zijn nieuwe en hogere kassen gebouwd en er worden nu (voornamelijk rode) paprika’s gekweekt.

Voorheen liep mevrouw Verberne elke dag even het bedrijf binnen. Lekker achterom. Ze was betrokken bij en op de hoogte van de gang van zaken, maar zeker ook bij het personeel. Elke dag komt een van de kinderen, hun partners of kleinkinderen op bezoek in Hof van Bluyssen. Daar geniet ze erg van. Ze kijkt er ook naar uit. Af en toe nemen ze haar even mee naar huis. Even nog een keer de kas in. Haar zoon Wim wilde alle bewoners en personeel van Kloosterhof 1 de kwekerij eens laten zien. Wat een leuk idee! Op dinsdag 9 mei waren de weergoden ons gunstig gezind. Onder een stralende zon gingen we te voet met onze bewoners en bijna het voltallige personeel plus een aantal familieleden en vrijwilligers richting de kwekerij. Een kleine twintig minuten lopen.

Tropische temperatuur
Bij binnenkomst stond er een grote tafel met stoelen voor ons klaar. Maar eerst even de jassen uit, want de temperatuur begon daar al flink op te lopen. Direct keken we tegen een enorme berg opgestapelde dozen met paprika’s aan die machinaal op gewicht gesorteerd waren. Sommige van onze bewoners keken hun ogen uit. Wim nam ons verder mee de kassen in. Pfffff...wat een tropische temperatuur en wat een hoeveelheid paprikaplanten. Hij gaf uitleg over hoe dat allemaal in z’n werk gaat, wanneer ze geplant worden, waar ze in staan (isolatiemateriaal), de bewatering, hoe belangrijk daglicht is, hoe vaak ze kunnen oogsten, enzovoorts. Toch een heleboel zaken waar je allemaal niet aan denkt als je even naar de supermarkt gaat. Daarna werden we getrakteerd op paprikasoep, gemaakt volgens recept van Fiona, vriendin van Wim. Heerlijk!

Wim en Fiona, hartstikke bedankt voor jullie originele uitnodiging en jullie gastvrijheid. Onze bewoners, vrijwilligers en personeel hebben erg genoten van dit uitstapje en daar gaat het uiteindelijk toch om. En aan het gezicht van mevrouw Verberne zagen wij dat ze erg trots was en zelfs een beetje geëmotioneerd. Maar dat mag, het is een prachtbedrijf.

Bewoners, personeel en vrijwilligers afdeling Kloosterhof 1