Werken in de zorg zonder zorgdiploma: vijf mogelijkheden

Ben je op zoek naar een baan in de zorg, maar heb je hiervoor geen diploma? Geen probleem! Er zijn steeds meer mogelijkheden. Heb je jarenlang iets totaal anders gedaan? Ook dan ben je van harte welkom. Ook leeftijd speelt ook geen rol. Een warm welkom. Hieronder zetten we vijf mogelijkheden voor je op een rijtje.

Optie 1: Facilitair medewerker / medewerker huishoudelijke dienst

Zorg jij graag voor een schone woonomgeving? Dan ben je als facilitair medewerker helemaal op je plek. Jij zorgt ervoor dat de algemene ruimtes en de kamers van de bewoners glimmen. Natuurlijk vinden bewoners het altijd leuk als je een praatje met ze maakt. Voor deze functie is een specifiek diploma niet nodig. Kijk of er een vacature is.

Optie 2: Huiskamermedewerker

Je zorgt ervoor dat bewoners met dementie een fijne dag hebben. Je werkt in de huiskamer van de woongroep waar zes tot veertien bewoners samen komen. Je werkt samen met een ervaren verzorgende. Jij geeft individuele aandacht, maakt contact, ontdekt waar bewoners van houden, waar ze op reageren en hoe je ze in beweging krijgt. Want hoe een fijne dag invulling krijgt is voor iedereen anders. Daarnaast zorg je voor sfeer in de huiskamer en heet familieleden van bewoners welkom. Je serveert maaltijden, verricht huishoudelijke taken en helpt bij de toiletgang. Voor deze functie heb je Mbo werk- en denkniveau nodig. Een zorgopleiding is niet nodig, ervaring met mensen met dementie als vrijwilliger of mantelzorger vinden we wel belangrijk. Bekijk snel of er een vacature beschikbaar is.

Optie 3: BBL-leerling Verzorgende IG / medewerker Maatschappelijke Zorg

Je kunt leren en werken combineren. Elk half jaar hebben we weer plek voor nieuwe medewerkers die met een BBL-opleiding willen starten. Vaak zijn dit ook medewerkers die doorgroeien vanuit huiskamermedewerker naar Verzorgende IG. Je werkt dan 20 uur op de werkvloer bij Amaliazorg en gaat één dag in de week naar school. We werken daarvoor samen met het Summa College, Koning Willem I College, ROC ter AA, of het ROC Tilburg. Vaak is een Mbo-diploma niveau 2 of diploma VMBO kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO voldoende om te kunnen starten. Er wordt wel gekeken naar de reden waarom je dit wilt, je talenten en je of je graag wil leren. Zo weten we dat jij als je gaat starten met de BBL-opleiding dat de kans ook groot is dat je deze met succes afrondt. Interesse? Bekijk de BBL-vacatures of stuur een open sollicitatie naar hrm@amaliazorg.nl.

Optie 4: Vrijwilligerswerk als opstap naar een baan

Heb je geen ervaring met mensen met dementie en heb je wel interesse in een baan als huiskamermedewerker? Dan is vrijwilligerswerk een mooie kans om ervaring op te doen. Een activiteit doen met een bewoner, fietsen, wandelen, een spelletje. Je bent van harte welkom. Meerdere medewerkers zijn op die manier bij ons aan de slag gegaan. Bekijk direct de vrijwilligersvacatures.

Optie 5: Vakantiewerk

Het grote voordeel van werken in de zorg zonder diploma is dat je relevante werkervaring op kunt doen naast je studie. Het is een goede manier om kennis te maken met de zorg. Een goed voorbeeld hiervan is vakantiewerk in de zorg. Kijk snel of we mogelijkheden hebben voor vakantiewerk.

Wat heb je voor alle functies nodig?

In de zorg is geen dag hetzelfde. Je werkt met verschillende typen mensen die allemaal hun eigen wensen, interesses en verhaal hebben. Het is belangrijk dat jij je goed kunt aanpassen en inleven in anderen. Ook is het goed om flexibel te zijn, omdat werken in de zorg vaak onregelmatig is. 

Doorgroeien

Er is altijd ruimte om door te groeien. Veel medewerkers gingen je al voor. Onze collega Francé is gestart als facilitair medewerker en heeft inmiddels het diploma Verzorgende IG op zak. Hedwig startte als vrijwilliger en is nu heel blij met haar baan als huiskamermedewerker bij ons.

Actuele vacatures bij Amaliazorg

Op onze vacaturepagina vindt je alle mogelijke vacatures. Als je op de vacature klikt zie je meer informatie over de functie, de organisatie, wat er van je gevraagd wordt en wat de arbeidsvoorwaarden zijn.