Kleurrijk kunstwerk onthuld bij Amaliazorg Catharinenberg

De tuin van woonzorgcentrum Amaliazorg Catharinenberg in Oisterwijk heeft er een prachtige blikvanger bij. Een kunstwerk wat de bewoners en hun naasten uitnodigt tot praten, aanraken en luisteren. Op maandag 24 september is dit kunstwerk feestelijk onthuld door de voorzitter van de Dementie Coöperatie Oisterwijk Joop van Hezik en bewoonster mevrouw Anneke Jansen van Amaliazorg Catharinenberg.
 
Contact maken en gesprekken voeren zijn ontzettend belangrijk. Dat kleurt de dag. In latere fases van dementie wordt dat steeds moeilijker, maar niet onmogelijk. De afgelopen tijd is er binnenshuis bij Catharinenberg veel aandacht besteed om contact te stimuleren. Zo zijn de gangen ingericht met herkenbaar meubilair zodat er bijvoorbeeld een bioscoop en beautysalon zijn gecreëerd waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Aan de muren zijn spullen bevestigd voor zintuiglijke stimulering (horen, zien, voelen, ruiken). Langs de kamerdeuren zijn vitrinekasten gekomen waar persoonlijke spullen van bewoners in zitten, zodat de voordeur van de kamer voor een bewoner herkenbaar is en er altijd een gespreksonderwerp voor handen is.
 
Buiten beleven
Dat bracht onze collega Karin van den Heuvel op het idee om dit buiten door te trekken. Zij ontwierp een kunstwerk en schreef een gedicht. Dit is door glaskunstenaar Josette Meeuwis uitgewerkt en gemaakt. Dankzij een financiële ondersteuning van de Dementiecoöperatie Oisterwijk is dit kunstwerk gerealiseerd. Op maandag 24 september 2018 is dit kunstwerk feestelijk onthuld. We hopen dat de bewoners en hun naasten er veel plezier aan beleven, want dat is het doel.