De vier fases van dementie

Wat zijn de vier fases van dementie

  • Fase 1 is ‘het bedreigde ik’. Deze fase kenmerkt zich door geheugenverlies en algemene onhandigheid. Coach onbegrepen gedrag Jan Kouwenberg vertelt meer over deze fase en hoe er het beste op te reageren. » video fase 1 - bedreigde ik
  • Fase 2 is ‘het verdwaalde ik’. In deze fase zijn boosheid (soms met agressie) en niet-willen typische gedragingen.
  • Fase 3 noemen we ‘het verborgen ik’. Deze fase is te omschrijven als ‘het geheugen vertrekt naar vroeger’. Ook komen er taalproblemen.
  • Fase 4 wordt ‘het verzonken ik’ genoemd. In deze fase kan het brein van de persoon met dementie alles wat stilstaat en geen geluid maakt niet meer verwerken.

Het is belangrijk om te weten dat de vier fases niet altijd zichtbaar in volgorde worden doorlopen. Vaak verkeert iemand gedurende de dag in de ene fase en dan weer in de andere fase. Alle vier de fases lichten we in aparte video’s toe. Elke maand volgt er een nieuwe video. Op de hoogte blijven wanneer er een nieuwe video geplaatst wordt? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

Wil je nu al meer weten? Deze informatie is ook te lezen in de folder 'De kracht van de belevingsgerichte benadering' die wij bij Amaliazorg gemaakt hebben. We hebben een versie voor medewerkers en een voor naasten van bewoners. 

De vier fases van dementie - introductie

De vier fases van dementie - introductie