Eerste contactpersoon (Vertegenwoordiger)
De Wzd vraagt dat iedere bewoner een vertegenwoordiger heeft die de beslissingen neemt waarvoor de bewoner wilsonbekwaam is. Bij Amaliazorg noemen we dit de eerste contactpersoon. Wettelijk is vastgelegd wie eerste contactpersoon van een wilsonbekwame bewoner kan zijn:
- een curator of mentor: benoemd door de rechter
- een schriftelijk gemachtigde: benoemd door de wilsbekwame bewoner zelf (in een schriftelijke verklaring)
- de (wilsbekwame) echtgenoot, de geregistreerde partner of andere levensgezel van de bewoner: niet benoemd, vrijwillig
- een kind, broer, zus, kleinkind: niet benoemd, vrijwillig
Deze opsomming is in volgorde. Bij beslissingen over zorg, ondersteuning en/of behandeling worden in eerste instantie door een mentor of curator genomen. Als deze er niet is, dan door de schriftelijk gemachtigde is. Als deze er niet is of de gemachtigde wil de rol van eerste contactpersoon niet op zich nemen, dan kan de partner de eerste contactpersoon zijn. Is deze er niet of kan / wil hij geen beslissing nemen, dan kan een van de genoemde familieleden als eerste contactpersoon optreden.
Zorgverantwoordelijke (EVV)
De zorgverantwoordelijke (bij Amaliazorg is dit de Eerst Verantwoordelijk Verzorgende of Verpleegkundige) zorgt voor het opstellen, het vaststellen, het uitvoeren, het evalueren en zo nodig periodiek opstellen van het zorgleefplan. Dit doet de zorgverantwoordelijke in overleg met u of uw eerste contactpersoon. De zorgverantwoordelijke voert de regie bij de uitvoering van het hele stappenplan en speelt een belangrijke rol bij de besluitvorming en het vastleggen in het ECD. Een medewerker die geen EVV is, kan geen maatregel volgens de Wzd starten.
Eigen specialist ouderengeneeskunde / verpleegkundig specialist
De zorgverantwoordelijke betrekt de eigen specialist ouderengeneeskunde / verpleegkundig specialist bij de besluitvorming om een stappenplan te starten. Hij of zij weegt samen met de zorgverantwoordelijke het ernstig nadeel af en bekijkt of alternatieven mogelijk zijn.
Wzd-functionaris
Dit is een arts die niet zelf de behandelaar is van de bewoner. De Wzd-functionaris beoordeelt zorgplannen waarin een stappenplan is opgenomen en houdt toezicht op de uitvoering van onvrijwillige zorg.
Niet bij de zorg betrokken deskundige
De Wzd schrijft voor dat bij de beoordeling van het verlengen van een maatregel een frisse blik van een buitenstaander noodzakelijk is. Dit geeft mogelijk andere ideeën om ernstig nadeel of de inzet van alternatieven te voorkomen. De discipline maakt niet uit, maar het moet wel passen bij de casus. Het kan een zorgverantwoordelijke van een ander zorgteam zijn, een coach onbegrepen gedrag, of een (niet bij de zorg betrokken) behandelaar. De zorgverantwoordelijke en specialist ouderengeneeskunde / verpleegkundig specialist bespreken samen wie dit kan zijn.
Externe deskundige

Voor een nieuwe frisse en deskundige blik moet na 6 maanden een externe deskundige gevraagd worden om naar de casus te kijken. De externe deskundige mag niet in dienst zijn van Amaliazorg, ook niet op een andere locatie. Dit mag een verpleegkundige zijn, specialist ouderengeneeskunde, psychiater of GZ-psycholoog. De externe deskundige heeft aantoonbare ervaring met het afbouwen van onvrijwillige zorg. In overleg met de arts wordt bepaald wie hiervoor het meest geschikt is.
Verder lezen