Belevingsgerichte inrichting

Herkenbare voorwerpen helpen vaak om herinneringen op te halen. Zo ook bij mensen met dementie. Bij de inrichting van de woongroepen hebben we hier extra aandacht aan besteed door voor de bewoners een herkenbare inrichting te maken. We geven hieronder enkele voorbeelden.

Persoonlijke vitrinekastjes
Naast elke kamerdeur hangt een persoonlijk vitrinekastje van de bewoner. Daarin zitten foto’s of voorwerpen die herkenbaar zijn voor de bewoner. Familie van de bewoners vult de kastjes met deze persoonlijke items. Dat kunnen foto’s zijn, gebruiksvoorwerpen, maar ook andere items. De kastjes helpen bewoners om hun kamer terug te vinden en zijn een leuk gespreksonderwerp voor collega’s, vrijwilligers of familieleden met de bewoners.

Belevingsgerichte hoeken
Op elke afdeling zijn er belevingsgerichte hoeken. De muur is daar aangekleed met een stickerwand met een afbeelding waar bewoners blij van worden of waar ze herkenbare taferelen zien. Bij de wanden zijn bijpassende zitjes gemaakt, zodat bewoners er even kunnen zitten en genieten. Soms staan er ook passende gebruiksvoorwerpen bij die de zintuigen stimuleren en herinneringen oproepen.

Zintuig-prikkelende wanden
Ook zijn er zintuig-prikkelende wanden te vinden. Bijvoorbeeld een voelwand en een geluidswand. Voelen en geluid maken kan ook herinneringen oproepen. De wanden nodigt ook uit tot een gesprek als een collega, familielid of vrijwilliger er met een bewoner langsloopt.