'Een grap die al snel werkelijkheid werd'

Op de vide van de eerste etage van Hof van Bluyssen wordt een groene speelmat uitgerold. Rondom de mat komen stoelen te staan, de koffer met de ballen wordt op een tafel tussen twee stoelen gezet. Alles staat klaar voor een gezellig uurtje koersbal met bewoners van Hof van Bluyssen. De bewoners kunnen komen, maar eerst vertellen Bryan Heessels (25) en Kimberley Heessels (33) nog hoe het is gekomen dat zij dit elke donderdagmiddag met veel plezier doen.

Begin 2021 is Kimberley begonnen met vrijwilligerswerk bij Hof van Bluyssen. Er was toen net een mat gekocht voor het koersballen. Dus werd aan Kimberley gevraagd of zij wekelijks het koersballen voor haar rekening wilde nemen. Ze begon eraan met een andere vrijwilligster, maar zij kon op een gegeven moment niet. Kimberley vertelt: “Het is bij deze activiteit wel fijn om met z’n tweeën te zijn. Soms wil een bewoner opeens terug naar de groep. Het is dan prettig als er iemand bij de andere bewoners kan blijven en het spel door kan laten gaan.” Juist toen Kimberley er een keer alleen voor stond ging haar broer Bryan een kop koffie drinken bij hun oma die op de afdeling Weivelden woont. Bryan grapte tegen zijn zus: “Zal ik helpen?”. Die grap werd al snel werkelijkheid en sindsdien zijn broer en zus bijna elke donderdagmiddag op de vide te vinden voor een potje koersbal met de bewoners.

Piekfijn

In het dagelijks leven is Bryan kok bij een hotel in Wintelre. Hij werkt 38 uur per week, maakt het liefst voorgerechten en desserts en is elke donderdag vrij. Bryan: “Ik heb altijd al vrijwilligerswerk willen doen, maar het kwam er nog niet van. Het is zo fijn om de bewoners een fijn uurtje te bezorgen. Het is zo leuk om te doen.” Kimberley is inmiddels in dienst bij Amaliazorg. Niet lang nadat ze begon als vrijwilliger zag ze een vacature voor medewerker facilitaire dienst. Ze solliciteerde en werd aangenomen. Ze zorgt er nu vier ochtenden per week samen met haar collega’s voor dat Hof van Bluyssen er piekfijn uit ziet. Kimberley vertelt: “Vanmorgen was ik nog aan het werk. Elke dag is anders. Het is ook heel goed te combineren met mijn gezin.”

Bijzondere dag

Dan is het echt tijd om te starten met het koersballen. Kimberley legt nog snel uit: “Elke week doen er andere bewoners mee. Zo komt iedereen aan de beurt. Meestal gaan we even naar de afdeling om te vragen wie er mee kan doen. Dan komen de medewerkers de bewoners brengen. En dan kan het spel beginnen.” Bryan en Kimberley lopen naar de afdeling. Al snel zijn de stoelen gevuld met enthousiaste bewoners. Dit keer zijn het allemaal vrouwen. De oma van Bryan en Kimberley is vandaag ook van de partij. Het is voor haar een bijzondere dag, want ze is vandaag jarig en gaat vanavond met de hele familie uit eten in Someren-Heide. Maar eerst is het tijd voor een potje koersbal. Terwijl er elke keer twee bewoonsters gooien, moedigen de andere bewoners de speelsters fanatiek aan. Bryan en Kimberley krijgen ondertussen het ene compliment na het andere van de enthousiaste bewoners. Het is overduidelijk dat zowel de bewoners als broer en zus ervan genieten. Wie er uiteindelijk gewonnen heeft? Daar is niemand mee bezig, als iedereen het maar naar z’n zin heeft.

Wat is koersbal?

Koersbal lijkt een beetje op jeu-de-boules. Het kan gewoon binnen worden gespeeld op een mat van 8 x 2 meter. Omdat koersbal geen zware inspanning vereist, is het heel geschikt voor senioren. De ballen hebben een afwijking naar links of rechts. Het is aan de speler om de bal zo dicht mogelijk bij de kleine witte bal te gooien. Bij Hof van Bluyssen spelen telkens twee bewoners tegen elkaar. Beide bewoners spelen met vier ballen. Elk van een andere kleur. De andere bewoners zitten naast de mat te kijken naar het spel en moedigen de spelende bewoners enthousiast aan. Bij deze activiteit is het bezig zijn en de gezelligheid veel belangrijker dan wie er uiteindelijk het dichtstbij gooit.