'Het is spannend om terug naar school te gaan, maar het valt 100% mee.'

Amaliazorg investeert graag in loopbaanmogelijkheden voor interne en nieuwe zorgmedewerkers die willen in- of doorstromen naar een ander of hoger kwalificatieniveau. Het streven is om meer dan 20 BBL-studenten per schooljaar op te leiden.

Praktijkopleider Marieke van Sprang vertelt over het wervings- en selectieproces voor BBL-vacatures: “De werving- en selectieprocedure richt zich op de kerncompetenties van Amaliazorg, het leer- en reflecterend vermogen en de persoonlijke en fysieke omstandigheden van de kandidaat. Alle in- en externe sollicitanten worden uitgenodigd voor een informatiemoment waar duidelijk verteld wordt wat de opleiding inhoudt en wat dit voor een kandidaat betekent. Een onafhankelijke wervings- en selectiecommissie voert een selectieprocedure uit via een competentiegericht interview. De beoordeling vanuit de praktijk wordt daarbij meegenomen. Ook volgt er een capaciteiten- en persoonlijkheidstest. Bij een onvoldoende beoordeling krijgt de kandidaat een ontwikkeladvies mee. Bij voldoende beoordeling bepaalt de commissie over de definitieve plaatsing.”

Opleiding tot verzorgende
Een van de medewerksters die deze wervings- en selectieprocedure succesvol heeft doorlopen is Tessa de Rooij. In februari 2017 is zij gestart met de opleiding tot verzorgende. Daarvoor werkte zij al 29 jaar als facilitair medewerkster bij Amaliazorg. Vanaf de eerste studiedag werkt ze mee op Acaciahof 2 (Kempenhaeve). “Ruim vijf jaar geleden wilde ik al de zorg in. Toen ik deze vacature zag staan heb ik daarom meteen gereageerd. De werving- en selectieprocedure was heel uitgebreid. Het is spannend om na bijna 30 jaar weer terug naar school te gaan, maar het valt 100% mee. Mijn studie duurt 3,5 jaar. Met Amaliazorg heb ik een leerarbeidsovereenkomst afgesloten. Dit houdt onder andere in dat de opleidingskosten door Amaliazorg worden betaald. Ik werk 21,5 uur en ga 8 uur naar school. Daarnaast heb ik nog 8 uur thuisstudie. Het werk bevalt me uitstekend. De mensen zijn leuk, het werk is gevarieerd en uitdagend. Het is ontzettend fijn dat ik me weer persoonlijk kan ontwikkelen.”

Werkbegeleider
Elke BBL’er wordt bijgestaan door een werkbegeleider. Bij Amaliazorg werken meer dan 50 werkbegeleiders. Rianne de Jong begeleidt Tessa de Rooij. “Ik coach, begeleid en beoordeel Tessa. Ik zorg ervoor dat Tessa groeit in haar competenties richting meer zelfstandigheid. Via een checklist stellen Tessa en ik vast welke begeleiding ze nodig heeft. Ik bewaar ook het overzicht voor Tessa en bepaal samen met haar welke vervolgstappen nodig zijn voor haar ontwikkeling. Ze is een gemotiveerde en leergierige leerling. Soms moet ik haar zelfs afremmen, zodat ze niet te snel ingezet wordt op een taak waarvoor ze nog niet voldoende opgeleid is. Ik ben werkbegeleider, omdat ik het kei leuk vind om iemand te zien ontwikkelen. En ik zorg er samen met Tessa voor dat ze straks slaagt.”

Houd regelmatig de vacatures van Amaliazorg in de gaten om te kijken of wij een BBL-opleidingsplek beschikbaar hebben. Heb je een vraag? Neem dan contact op met PO&O via 0499 365959 of mail naar info@amaliazorg.nl.