Sjef waardeert het erg dat de vrijwilligers met elkaar een fijne club zijn

Sjef van Gisbergen (74) is sinds 2012 met veel plezier als vrijwilliger werkzaam op locatie Catharinenberg in Oisterwijk. “De band met Catharinenberg is er al heel lang, mijn zussen zaten vroeger al op school bij de zusters.”

Na een hartelijke ontvangst door Sjef in het restaurant van Catharinenberg, begint hij zijn verhaal: “Na 38 jaar in ploegendienst bij Heineken in Den Bosch gewerkt te hebben, ging ik op mijn 65e met pensioen. Ik ging meteen op zoek naar een zinvolle besteding. Na een week vond ik die al bij De Hondsberg, een centrum voor specialistische jeugdzorg. Ik heb daar twee jaar lang bungalows schoongemaakt en onderhouden.”

Mijn domein

Sjef’s vrouw Loretta werkte indertijd in de keuken op Catharinenberg en Sjef kwam er regelmatig over de vloer. Via De Twern (steunpunt vrijwilligerswerk) boden ze hem een vrijwilligersbaantje aan bij Catharinenberg. Sjef stortte zich er helemaal op: “Ik had moeite met nee zeggen, wilde iedereen graag helpen, maar dit werd teveel. Daarom spits ik me tegenwoordig toe op drie taken. Ik help in het winkeltje, ik breng maaltijden rond in de zorgappartementen en ik controleer elk week de bestellingen die binnenkomen. Het magazijn is dan mijn domein.”

Kerstmarkt

Natuurlijk weten ze Sjef ook te vinden als er in huis versierd moet worden en is hij een van de drijvende krachten achter de kerstmarkt. Sjef vertelt hier enthousiast over: “Samen met een paar medewerkers en vrijwilligers hebben we het idee bedacht om een kerstmarkt te organiseren. De kerstmarkt wordt gehouden in de leegstaande kapel met van daaruit een met waxinelichtjes verlichte route naar het tuinhuis. Vele kramen, muziek en glühwein sieren de kapel op. Iedereen heeft zijn eigen taak bij de voorbereiding, de een zorgt voor de kerstbomen en ik regel de prijzen voor het Rad van Fortuin.”

Mooie prijzen

Sjef is druk in de weer geweest om zoveel en zo’n mooi mogelijke prijzen los te krijgen: “Ik heb zo’n 200 flyers persoonlijk bezorgd bij de winkeliers en andere ondernemers in Oisterwijk. Een week later ben ik weer bij ze langsgegaan en overal stond een mooie, soms ook hele dure, prijs klaar, variërend van cadeaubonnen, dinerbonnen, slagersworst tot een peperdure tas. Het werd een uitdaging voor mezelf hoe ik er nog meer prijzen uit kon halen en het resultaat was nog meer dure prijzen.” Hieruit blijkt wel weer dat Sjef precies aanvoelt hoe hij iedereen moet benaderen en dan krijg je veel voor elkaar.

Carnavalsnummer

Op de vraag of Sjef er ooit aan denkt om te stoppen, antwoordt hij lachend: “Doordat ik zoveel bewoners in het huis en de zorgappartementen ken, motiveert het me enorm om dit te blijven doen. Mijn maaltijdrondes duren daardoor altijd langer, ik geniet ervan.” Ook in het winkeltje weet Sjef er een feestje van te maken: “Ik heb van familie van een bewoner een pick-up gekregen en zet dan ook gerust het hele jaar door een carnavalsnummer op als de bewoners hun boodschappen komen doen. Het is dan een gezellige boel!” Sjef waardeert het erg dat de vrijwilligers met elkaar een fijne club zijn: “We doen het samen. Elke vrijwilliger is voor mij even veel waard”.