Nationale dag ‘aandacht voor sterven’

Op 24 mei is het de nationale dag aandacht voor sterven. Een moment om eens stil te staan bij dit onderwerp. Amaliazorg is voor veel bewoners het laatste woonhuis. We verlenen palliatieve zorg; zorg die niet gericht is op genezen, maar op het vergroten van welzijn. Daarom is het goed om ruimte te maken om te praten over het levenseinde en de vergankelijkheid van het leven. Ook al is dit een onderwerp waar we vaak liever niet bij stil staan.

Om makkelijker te kunnen praten over sterven en het leven in de palliatieve zorg heeft Carlo Leget het diamantmodel bedacht:

 

Innerlijke ruimte centraal in het model. Als je genoeg innerlijke ruimte hebt, dan kun je er zijn voor mensen in je omgeving. Je kunt dan naar hen luisteren en écht horen wat ze zeggen. Het vraagt namelijk iets van je om naar andere mensen te luisteren en kijken. Het kost energie en werkt misschien door op je emoties. Daarom is het belangrijk om weer terug naar jezelf te keren om weer even op te laden. Leget noemt dit de innerlijke ruimte; een plek ín jezelf waar je naartoe kunt gaan om weer in balans te komen.

Hoe maak je innerlijke ruimte?

Leget stelt dat als je geen innerlijke ruimte hebt, je geen verbinding kunt maken met de ander. Het is dus belangrijk om te leren om naar je eigen innerlijke ruimte te gaan. Dat kan op verschillende manieren. De één doet dit met humor. Bijvoorbeeld door even te lachen met collega’s. De ander kiest ervoor om tijdens de pauze een lekkere wandeling te gaan maken. Of om na het werk even te ontspannen met een muziekje of meditatie. Dit is heel persoonlijk. Wanneer je stil staat bij je eigen ruimte kun je dus contact maken met anderen.

Spanningsvelden

Het diamantmodel helpt om te praten over spanningsvelden die voelbaar zijn rondom sterven en palliatieve zorg. De spanningsvelden zijn de vijf thema's die rondom de innerlijke ruimte in het model staan. Door de spanningsvelden aan te raken, kan er bij iemand ruimte worden geschept om het leven los te laten. Ze geven de ander dan ook innerlijke ruimte. Je kunt pas over de spanningsvelden praten als je zelf innerlijke ruimte hebt om contact te maken. Dat is dus de eerste stap. De komende tijd licht ik de vijf spanningsvelden toe en geef ik je tips hoe we binnen Amaliazorg aandacht kunnen besteden aan elk spanningsveld.

Eva Veldkamp

Gespecialiseerd medewerker geestelijk welzijn