Verpleeghuis

Een warm thuis voor mensen met dementie

Thuis blijven wonen is vaak het fijnste, maar soms wordt het te zwaar. U of uw naaste heeft steeds meer ondersteuning nodig, de mantelzorger is dag en nacht in touw, en uw omgeving maakt zich zorgen over uw veiligheid. Dan kan een verhuizing naar een verpleeghuis een goede stap zijn.

Bij Amaliazorg bieden we belevingsgericht groepswonen: een veilige, huiselijke omgeving waar het leven zoveel mogelijk doorgaat zoals u dat gewend bent.

Een eigen studio, een gedeeld thuis

  • Elke bewoner heeft een eigen studio, in te richten naar eigen smaak.
  • Het dagelijks leven speelt zich af in een gezamenlijke huiskamer met 6 tot 14 medebewoners.
  • Samen eten, de krant lezen, televisie kijken of een spelletje doen – net als thuis.
  • Structuur, herkenning en rust staan centraal.

Bewoners nemen deel aan die dagelijkse activiteiten die bij hen passen en waar zij zin in hebben. Centraal hierbij staat een veilige, huiselijke woonomgeving waar elke bewoner zich welkom, thuis en geborgen voelt. Waar ook ruimte is voor het individuele ritme van een bewoner, voor zijn of haar dagelijkse gewoonten, patronen en rituelen. De gezamenlijke woonomgeving is ingericht met voor de bewoner herkenbare spullen. Soms doet het interieur wat ouderwets aan, maar onderzoek wijst uit dat herkenning geeft voor mensen met dementie en dat het daarmee een positieve invloed op het welzijn heeft. 

Buitenruimte & tuinen

Bij Amaliazorg is letterlijk ruimte om te ademen en te bewegen. Onze locaties zijn omgeven door groen. Elke locatie heeft een ruime tuin waar bewoners veilig kunnen wandelen, zitten of genieten van het buitenleven. Buiten zijn en bewegen draagt bij aan het welzijn en de vitaliteit van onze bewoners – en daar maken we bewust ruimte voor.

Verantwoorde veilige vrijheid

Bij Amaliazorg geloven we in vrijheid binnen een veilige omgeving. Bewoners mogen zoveel mogelijk zelf bepalen hoe hun dag eruitziet. Tegelijk zorgen we voor structuur, toezicht en veiligheid waar dat nodig is. Zo ontstaat er een balans tussen zelfstandigheid en veiligheid – wij noemen dat verantwoorde veilige vrijheid. Dat is maatwerk per bewoner. Zo kunnen bewoners zich vrij voelen, zonder dat hun veiligheid in het geding komt. Ruimte om uzelf te blijven, binnen veilige grenzen. Dat bevordert beweging, zorgt dat medicatie niet ingezet hoeft te worden en draagt bij aan het leefgeluk van een bewoner.

Wat is belevingsgericht groepswonen?

Hoe het leven kleur krijgt, is voor iedereen anders. Iedereen beleeft het leven op een eigen manier. Daarom stemmen wij onze dienstverlening af op de persoonlijke levensgeschiedenis, voorkeuren en gewoonten van elke bewoner. Dat noemen wij belevingsgericht werken, dat betekent:

  • Zorg en welzijn sluiten aan op het individuele ritme van elke bewoner. 
  • Een vast team medewerkers zorgt voor vertrouwdheid en continuïteit en houdt zoveel mogelijk rekening met de individuele leefwijze en wensen van bewoners. 
  • De invulling van het groepswonen wordt steeds afgestemd op de bewoners die er wonen.

Activiteiten en welzijn

Bij Amaliazorg is nadrukkelijk aandacht voor welzijn. Dat is één van de manieren waarop we kleur aan het leven kunnen blijven geven. Dit zijn vaak kleine, betekenisvolle momenten. We bieden individuele activieiten en groepsactiviteiten. Activiteiten sluiten aan bij wat bewoners herkennen, prettig vinden en aankunnen op dat moment. Vaak ondersteunen vrijwilligers bij deze activiteiten. 

  • Samen koken, de was opvouwen, muziek luisteren of een wandeling maken.
  • Binnen- en buitenactiviteiten, afgestemd op interesses.
  • Activiteiten vinden plaats in een vertrouwde omgeving.
  • We stimuleren beweging, daglicht en contact met de natuur.
  • Bewoners sluiten aan bij activiteiten die bij hen passen – niets moet.
  • De medewerkers welzijn zorgen voor passende begeleiding, afgestemd op de belevingswereld van mensen met dementie.

Familie is altijd welkom

Bij Amaliazorg geloven we in de kracht van samenwerking. Samen zorgen we voor een warm thuis. Familie, mantelzorgers, vrienden en kennissen spelen een belangrijke rol in het leven van de bewoners. Hun aanwezigheid, aandacht en betrokkenheid maken het verschil.

  • Familie is altijd welkom en kan actief meedoen in het dagelijks leven.
  • We stimuleren netwerkparticipatie: we betrekken het hele sociale netwerk van de bewoner bij zorg, welzijn en het dagelijks ritme.
  • Denk aan samen koken, wandelen, een boodschap doen of gewoon aanwezig zijn of uw talent inzetten voor alle bewoners, bijvoorbeeld als u goed bent in muziek maken.
  • We organiseren familieavonden, sturen nieuwsbrieven en bieden ruimte voor overleg.
  • Samen zorgen we voor een vertrouwde, warme omgeving waarin de bewoner zich gezien en begrepen voelt. 

Wachtlijst & keuzevrijheid

Wanneer u langdurige zorg aanvraagt via de Wet langdurige zorg (Wlz), kunt u zelf aangeven waar u het liefst wilt wonen. Dit heet het doorgeven van een voorkeursaanbieder. Als u graag bij Amaliazorg wilt wonen, is het belangrijk dat u dit duidelijk aangeeft bij uw zorgkantoor of bij het invullen van het aanvraagformulier.

Waarom Amaliazorg als voorkeursaanbieder?

  • U vergroot de kans op een plek bij één van onze locaties.
  • Uw voorkeur wordt meegenomen bij het zoeken naar een passende woonplek.
  • U behoudt regie over waar en hoe u wilt wonen.

Tweede keus opgeven

Het is verstandig om ook een tweede voorkeur op te geven. Soms is er een wachtlijst voor een specifieke locatie of woongroep. Door een tweede aanbieder te noemen:

  • Blijft u in beeld bij meerdere zorgorganisaties.
  • Kunt u sneller terecht als de wachttijd bij uw eerste keus oploopt.
  • Houdt u zelf de regie over de volgorde van uw voorkeuren.

Tip: Geef duidelijk aan dat Amaliazorg uw eerste keus is. U kunt dit mondeling doen bij het zorgkantoor of schriftelijk bij uw WLZ-aanvraag.

Vragen? Bel of mail ons!

Een verhuizing is een grote stap. We helpen u graag verder. Neem contact op met ons cliëntservicebureau. Zij beantwoorden uw vragen graag.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over verhuizen.

Tarieven en prijzen

Wat wordt vergoed? Wat wordt niet vergoed? Wat wordt mijn eigen bijdrage? Wij vinden transparantie over betalingen, vergoedingen en tarieven belangrijk.

Cliëntservicebureau

Wilt u gebruik maken van de diensten van Amaliazorg? Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of wilt u advies? Dan kunt u contact opnemen met het cliëntservicebureau van Amaliazorg. Wij helpen u graag verder.

Ik heb een vraag over zorg, welzijn of wonen bij Amaliazorg

Velden met zijn verplicht

U gaat ons persoonsgegevens verstrekken. Hoe we hier mee omgaan kunt u lezen in onze privacyverklaring

Wat anderen over ons zeggen

Op ZorgkaartNederland delen naasten hun ervaringen met Amaliazorg. En dat doen ze al jaren met mooie woorden én hoge waarderingen.

ZorgkaartNederland is de grootste onafhankelijke ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hier leest u hoe anderen onze zorg hebben ervaren – en waarom zij voor Amaliazorg kozen.

Benieuwd naar de ervaringen? Bekijk ze op ZorgkaartNederland en ontdek wat Amaliazorg voor u kan betekenen.