Welzijnsactiviteiten

Bewoners van Van Haarenstaete kunnen gebruik maken van een gevarieerd activiteitenprogramma. Belevingsgerichte zorg en welzijn staan hierin centraal. We proberen de activiteiten af te stemmen op de individuele behoefte van onze bewoner waarbij het onze uitdaging is om welzijn zo dicht mogelijk bij de mens met dementie te brengen. Immers; het welzijn van onze bewoners begint al wanneer zij ’s morgens wakker worden.

Activiteiten bij Van Haarenstaete horen bij het dagelijkse ritme. U kun denken aan activiteiten als ontbijten, koffie drinken, de krant lezen, boodschappen doen en samen eten koken. Enkele malen per week zijn er beweegactiviteiten die plaatsvinden op de woongroepen. Deze activiteiten worden ontwikkeld en uitgevoerd door medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. 

Individueel welzijnsplan

In samenwerking met de mantelzorger wordt er voor elke bewoner een passend activiteitenprogramma gemaakt. De interesse en behoefte van de bewoner staan hierbij centraal. De activiteiten uit het programma hebben een thema zoals beleven, herinneringen ophalen (reminiscentie), bakken / koken, bad & beauty, bewegen en muziek. 

Leefplein

In het Grand Café vindt elke maandag- tot vrijdagochtend het leefplein plaats. Dan sluiten daar 10 bewoners aan om een groepsactiviteit te doen. Dit kan iets bakken zijn, herinneringen ophalen, een beweegactiviteit of een spelletje. De medewerkers die het leefplein begeleiden zorgen elke keer voor een leuke en aansprekende activiteit. Welke bewoners deelnemen is afhankelijk van de activiteit die gedaan wordt, maar we zorgen ervoor dat elke bewoner voldoende welzijn krijgt. Dit betekent ook dat er dan in de huiskamer meer ruimte is om de bewoners aandacht te geven.

Individuele activiteiten

Denk aan wandelen of fietsen met een bewoner of een vrijwilliger die met een bewoner een activiteit komt doen. Ook de snoezelruimte bij Van Haarenstaete is uitermate geschikt voor een 1-op-1 activiteit.

Overige activiteiten

Regelmatig komen kinderen van de basisschool Maria ter Heide op bezoek bij de bewoners om een gezellige activiteit te doen. Vrijwilligers verzorgen activiteiten zoals een bingo en het maandelijkse bloemschikken. De activiteiten die niet gebonden zijn aan de woongroep vinden plaats in het Grand Café. Maandelijks is er een gevarieerd activiteitenprogramma. Ook zijn er seizoensgebonden activiteiten zoals het Sinterklaasfeest, een kerstmarkt, carnaval en Koningsdag. Voor bewoners en hun familie viert Van Haarenstaete jaarlijks het Zomerfeest.

Duofiets

Van Haarenstaete heeft een eigen duofiets. Dankzij de duofiets kunnen vrijwilligers en mantelzorgers met bewoners een stukje verder weg gaan fietsen en bijvoorbeeld op een terras in de omgeving iets drinken samen. De lokale wielerclub heeft een bijzonder initiatief genomen. Elke week (in de lente en zomer) komen er leden van die wielerclub als vrijwilliger naar Van Haarenstaete om met de bewoners te fietsen. De fiets heeft trapondersteuning, dus het is niet zwaar en de duopassagier kan meetrappen als hij of zij dat wil, maar het hoeft niet. U kunt zelf ook met de duofiets op pad om samen met uw naaste een rondje fietsen. Vraag aan een medewerker hoe dit precies werkt. Zij helpen u graag.

Overige materialen

Van Haarenstaete beschikt over diverse materialen waarmee we voor elke bewoner iets te bieden hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Qwiek.up: een soort beamer die ingezet kan worden als welzijnsactiviteit voor een of meerdere bewoners. Het kan gebruikt worden om aansprekende beelden te bekijken of om te bewegen. Er kunnen ook persoonlijke beelden op getoond worden via een USB-stick.
  • Belevenistafel: een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die door meerdere bewoners tegelijkertijd gebruikt kan worden. Er zitten speciale onderdelen op voor mensen met dementie. 
  • CRDL (uitspraak: Cradle). Dit instrument stimuleert contact met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Voor bewoners met dementie is dit een uitkomst. Persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking vertaalt de CRDL in geluiden die emoties en herkenning oproepen.

Collega's geven graag uitleg over het gebruik van deze materialen. Naasten van bewoners mogen deze ook gebruiken. 

Inloopsnoezelruimte

Inloopsnoezelruimte

Binnenkijken bij Van Haarenstaete

Binnenkijken bij Van Haarenstaete