Verpleeghuis

Blijendaal biedt belevingsgericht groepswonen in haar verpleeghuis voor personen met dementie (een psychogeriatrische zorgvraag). Dit betekent wonen, zoveel mogelijk zoals u dat gewend bent in een huiselijke omgeving in het hartje van Oirschot. Blijendaal in Oirschot heeft één wooneenheid belevingsgericht groepswonen waar 14 bewoners met dementie samen leven. Zij wonen in het prachtige monumentale pand en kunnen gebruik maken van de prachtige tuin.

Belevingsgericht groepswonen

Bij belevingsgericht groepswonen creëren we een vervangende thuissituatie voor bewoners. Herkenbare aspecten van het wonen, zaken die herkenbaar zijn voor bewoners en passen bij hun levenswijze komen terug in het dagelijks leven in het verpleeghuis. Daarnaast houdt een vast team medewerkers zoveel mogelijk rekening met de individuele leefwijze en wensen van bewoners. Bij Blijendaal is dit extra bijzonder vanwege de specifieke locatie. De intentie is om de naast de gewenste zorg aandacht te blijven houden voor de eigenheid van Blijendaal en de Karmel.

Het dagelijkse leven op de woongroep speelt zich in hoofdzaak af in de gezamenlijke huiskamer. Daar wordt samen gegeten, koffie en thee gedronken, etc.  Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer met badkamer. De kamers hebben een (inbouw-)kast, zijn gestoffeerd en standaard voorzien van een hoog-/laagbed. Bewoners en hun naasten richten de slaapkamer naar eigen smaak en met eigen meubels in. Dit geeft mogelijk herkenning en daarmee een gevoel van thuis en veiligheid. Voor de herkenbaarheid is het belangrijk dat er, naast meubels, ook persoonlijke spullen van de bewoner op de kamer staan zoals foto’s, schilderijen, klok, hobbyspullen, beddensprei, boeken, enzovoorts.

Herkenbaarheid

Mensen met dementie hebben veelal behoefte aan structuur en een betrouwbare woonomgeving. Zo worden gevoelens van angst en onveiligheid zo veel mogelijk beperkt. En er wordt zo lang mogelijk een beroep gedaan op die aspecten die voor bewoners nog herkenbaar zijn. Centraal hierbij staat een veilige woonomgeving waar mensen zich thuis voelen. Kernbegrippen hierbij zijn: huiselijkheid, herkenbaarheid, veiligheid en ruimte voor dagelijkse gewoonten, patronen en rituelen. Herkenbare prikkels zoals de geur van verse koffie, activiteiten als boodschappen doen, wasgoed vouwen, groenten schoonmaken, televisie kijken en de krant (voor)lezen, maken hier deel van uit.

Belevingsgerichte zorg

Iedereen is uniek. Daarom is onze dienstverlening belevingsgericht. Dit betekent dat wij naar het individu kijken en daar wonen, zorg en welzijn op aanpassen. Wij verdiepen ons daarom in de sociale achtergrond, levensgeschiedenis, levensstijl en interesses van elke bewoner. De wijze waarop belevingsgericht groepswonen bij Blijendaal vorm krijgt, wordt mede bepaald door de bewoners die er op dat moment wonen. Voor het welzijn van zowel de zusters als bewoners is het van belang dat deze zich thuis voelen in een kloosterverpleeghuis, passend binnen de cultuur en de eigenheid van de locatie.

Als thuis wonen niet meer gaat, dan vinden wij het belangrijk dat bewoners met dementie een veilige woonomgeving krijgen waar zij zich thuis voelen. Om bij Blijendaal te kunnen wonen hebben bewoners een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het cliëntservicebureau van Amaliazorg kan u hierbij eventueel helpen. Zij kunnen ook uw andere vragen beantwoorden en een rondleiding inplannen.

Team verzorging en welzijn

Blijendaal heeft een vast team van medewerkers, waaronder verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en medewerkers huiskamer.