Rol van de mantelzorg en familie
Mantelzorgers en familie vervullen een belangrijke rol binnen de kleinschalige woonvormen van Amaliazorg.
Blijendaal biedt belevingsgericht groepswonen in haar verpleeghuis voor personen met dementie (een psychogeriatrische zorgvraag). Dit betekent wonen, zoveel mogelijk zoals u dat gewend bent in een huiselijke omgeving in het hartje van Oirschot. Blijendaal in Oirschot heeft één wooneenheid belevingsgericht groepswonen waar 14 bewoners met dementie samen leven. Zij wonen in het prachtige monumentale pand en kunnen gebruik maken van de prachtige tuin.
Bij belevingsgericht groepswonen creëren we een vervangende thuissituatie voor mensen met dementie. Herkenbare elementen uit het dagelijks leven - zoals samen eten, koffie drinken, de krant lezen of groenten schoonmaken - zorg voor veiligheid, structuur en rust. Een vast team medewerkers houdt zoveel mogelijk rekening met de levenswijze, gewoonten en wensen van elke bewoner. De gezamenlijke huiskamer is het hart van de woongroep. Hier vinden de meeste dagelijkse activiteiten plaats.
Elke bewoner beschikt over een eigen slaapkamer met badkamer. De kamers zijn van oorsprong de kamers van de zusters. Dat betekent dat ze wat kleiner zijn dan in moderne nieuwbouw, maar juist daardoor ook knus en karaktervol. De kamers zijn standaard voorzien van een hoog-/laagbed, kast en stoffering. We moedigen bewoners en hun naasten aan om de kamer in te richten met persoonlijke meubels en vertrouwde spullen zoals foto’s, schilderijen of een favoriete beddensprei. Dit draagt bij aan herkenning en een gevoel van thuis.
Mensen met dementie hebben behoefte aan een voorspelbare, veilige omgeving. Daarom staat herkenbaarheid centraal in onze zorg. Dagelijkse rituelen, vaste patronen en vertrouwde prikkels – zoals de geur van verse koffie of het vouwen van was – helpen bewoners zich veilig en begrepen te voelen.
Bij Blijendaal werken we met het principe van verantwoorde veilige vrijheid. Dat betekent dat we een open deurenbeleid hanteren: bewoners kunnen zich vrij bewegen binnen en buiten de locatie en de tuin, zolang dit veilig en verantwoord is. We geloven dat vrijheid en bewegingsruimte bijdragen aan het welzijn, de eigenwaarde en het gevoel van autonomie van onze bewoners.
Kernwoorden in onze zorg zijn: huiselijkheid, herkenbaarheid, veiligheid én ruimte voor dagelijkse gewoonten en persoonlijke vrijheid.
Iedere bewoner is uniek. Daarom verdiepen we ons in de levensgeschiedenis, interesses en achtergrond van elke bewoner. Onze zorg is afgestemd op het individu, met aandacht voor wat iemand belangrijk vindt. De wijze waarop belevingsgericht groepswonen bij Blijendaal vorm krijgt, wordt mede bepaald door de bewoners die er op dat moment wonen. Voor het welzijn van zowel de zusters als bewoners is het van belang dat deze zich thuis voelen in een kloosterverpleeghuis, passend binnen de cultuur en de eigenheid van de locatie.
Als thuis wonen niet meer gaat, dan vinden wij het belangrijk dat bewoners met dementie een veilige woonomgeving krijgen waar zij zich thuis voelen. Om bij Blijendaal te kunnen wonen is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Het cliëntservicebureau van Amaliazorg helpt u hier graag bij. Ook voor andere vragen of het plannen van een rondleiding kunt u bij hen terecht.
Mantelzorgers en familie vervullen een belangrijke rol binnen de kleinschalige woonvormen van Amaliazorg.
Bij Amaliazorg staat de bewoner centraal. Rondom de bewoner vormt zich een zorgcirkel: een team van betrokken professionals die samen zorgen voor een veilige, vertrouwde en warme woonomgeving. Van huiskamermedewerker plus tot Verzorgende IG, van coach onbegrepen gedrag tot gespecialiseerd medewerker welzijn – elke functie draagt op een unieke manier bij aan het dagelijks welzijn van de bewoners. Ontdek welke functies deel uitmaken van deze zorgcirkel.
Bij Amaliazorg is nadrukkelijk aandacht voor het welzijn van bewoners en cliënten. Daar hoort een fijne dagbesteding bij.