De werking van de hersenen

Gezonde hersenen werken anders dan de hersenen van mensen met dementie. Om te kunnen begrijpen hoe we het beste kunnen inspelen op iemand met dementie is het goed om te weten hoe de hersenen werken.
Onze hersenen bestaan uit vier lagen:
Bij gezonde hersenen houdt het denkende brein het emotionele brein in evenwicht. Bij beschadigde hersenen heeft het emotionele brein de overhand. Mensen met dementie reageren daarom veel meer vanuit reflexen, impulsen en intuïtie.
Als er te veel van het bovenbrein wordt gevraagd, dan gaat het zogenaamde ‘luikje’ tussen onder- en bovenbrein dicht. Dit levert stress of onveiligheid op. Iemand gaat zich dan verdedigen door te vechten, te vluchten of te bevriezen. Dit komt omdat we dan een te groot beroep doen op het bovenbrein. We overvragen het. De kunst is om dan het onderbrein, waar emoties en gevoel zitten, aan te spreken.
Daarnaast hebben we allemaal dikke verbindingen in de hersenen. Dit zijn automatismen en routines die mensen al jarenlang hebben. Door deze in te zetten voorkomen we veel onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Voorbeelden zijn:
Door veiligheid te bieden kunnen we voorkomen dat het luikje tussen het onderbrein en het bovenbrein dichtgaat. Veiligheid kunnen we bieden door vertraagd, voorspelbaar en vertrouwd te werken en door verbinding te zoeken. Vertraagd werken betekent dat je bijvoorbeeld een aantal seconden wacht tot je een volgende vraag stelt. Iemand met dementie heeft meer tijd nodig om informatie te verwerken.
Terug naar de kennisbank