Amaliazorg Kempenhaeve schaft dankzij schenkingen CRDL aan

Amaliazorg Kempenhaeve in Oirschot heeft dankzij schenkingen een CRDL (uitspraak: Cradle) aan kunnen schaffen. Dit instrument stimuleert contact met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Voor bewoners met gevorderde dementie is dit een uitkomst. 

Persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking vertaalt de CRDL in geluiden die emoties en herkenning oproepen. Kempenhaeve heeft de CRDL aan kunnen schaffen dankzij bijdragen van het Fonds Ab Laane, het Nationaal Ouderenfonds en de Albert Heijn in Oirschot vanwege de statiegeldactie.

Lynn Witlox, gespecialiseerd medewerker welzijn bij Amaliazorg Kempenhaeve is ontzettend blij met de CRDL: “Het instrument is ideaal om in te zetten bij bewoners met vergevorderde dementie, waarbij communicatie en sociale interactie steeds moeilijker wordt. Het instrument stimuleert contact zonder dat er woorden nodig zijn. Het instrument is voor onze medewerkers, maar ook voor naasten van bewoners. We zijn ontzettend blij dat we dit instrument dankzij schenkingen aan hebben kunnen schaffen.”

Klaterend beekje

Hoe werkt de CRDL nu eigenlijk? Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. De CRDL vertaalt vasthouden en trommelen in geluiden zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact.