Bouwplannen Amaliazorg Blijendaal krijgen vorm

De bouwplannen rondom Amaliazorg Blijendaal aan de Nieuwstraat in Oirschot krijgen steeds meer vorm. In 2021 heeft Amaliazorg deze locatie gekocht van de zusters Karmelietessen. Onlangs konden we al berichten dat de zusters van de Karmel Arnhem in 2024 in Blijendaal komen wonen en dat hiervoor een verbouwing van het kloostergedeelte nodig is om tien studio’s te maken op de eerste verdieping. Naast deze ontwikkeling hebben we ook andere plannen voor modernisering en uitbreiding van Blijendaal.

Nieuwbouwplannen

Het bestaande niet-monumentale deel van het gebouw (de huidige verpleeghuisafdeling) willen we vervangen. In een gedeelte van de tuin waar nu nog geen bebouwing is, willen we een nieuw gebouw laten bouwen met twee verdiepingen. Er blijft nog steeds een mooie ruime tuin beschikbaar voor alle bewoners. Beneden komen 15 zorgstudio’s waar ouderen zelfstandig kunnen wonen met zorg in nabijheid. Boven komen twee moderne nieuwe verpleeghuisafdelingen. Dit gaat in totaal om 20 kamers. De bouw is voorzien in twee delen. Eerst wordt in de tuin gebouwd, zodat de huidige bewoners al naar het nieuwe gedeelte kunnen verhuizen. Daarna wordt de huidige verpleegafdeling gesloopt om daar de aansluitende nieuwbouw te kunnen maken. De voorgevel van de nieuwe uitbreiding van het klooster willen we verder van de Nieuwstraat af plaatsen. Hierdoor wordt het monumentale gedeelte beter zichtbaar.

Omgeving betrekken

We hebben medewerkers, vrijwilligers en naasten van bewoners bijgepraat over de plannen. Voor degenen die er niet bij konden zijn, waren er tekeningen van de plannen in de kapel van Blijendaal om nadien te bekijken. Ook omwonenden hebben we actief betrokken bij de plannen. We hebben hen uitgenodigd en zij konden reageren op de plannen. In een later stadium praten we de omwonenden nogmaals bij. 

Principebesluit gemeente

De gemeente heeft een principebesluit genomen over de plannen. Zij willen in principe hun medewerking verlenen, onder andere omdat het past in hun ‘Actieplan geschikt wonen, welzijn en zorg ouderen 2023-2024’.

In de media

Zowel het Eindhovens Dagblad als het Oirschots Weekjournaal hebben bericht over de bouwplannen. 

Hebt u vragen hierover? Bel dan naar 0499 365959.

 

Toelichting afbeelding:  Een indruk van de plannen voor Blijendaal. Hier kan nog een wijziging in komen.