De persoon maakt de zorg

Het Grand Café in Van Haarenstaete zit vol met personeel van woongroep Huiskamer 1. Er wordt hartelijk gelachen en genoten van een kopje koffie en cake. Die heerlijke appelcake komt bekend voor. Deze bakte Riek Selten iedere twee weken voor de woongroep waar haar man, Piet Selten, woonde. Riek en haar dochters Gemmy, Mariël en Rian zitten tussen het personeel van de woongroep. Dorothé, de vierde dochter, was helaas verhinderd. De betrokkenheid van familie Selten was groot op de woongroep. Twee maanden na het overlijden van Piet Selten is dit het afscheidsmoment van de familie en de medewerkers van Van Haarenstaete. Prachtig was de uitvaart, waar ook velen van Amaliazorg aanwezig waren. Het deed de familie goed. Ze nemen nu graag even de tijd om terug te blikken op hun ervaringen met Van Haarenstaete.


Thuisgevoel
“Tot augustus 2013 woonde Piet in een ander zorgcentrum in de regio. Maar echt thuiskomen was het daar niet. Daarom ben ik met mijn dochters op zoek gegaan naar een alternatief. We kwamen uit bij Van Haarenstaete waar de kleinschaligheid, de uitstraling van het gebouw, de tuin en het woongedeelte ons aansprak. Vooral de huiselijke sfeer viel ons op, waardoor wij een echt thuisgevoel kregen. Dat in combinatie met professionele zorg maakte dat de keuze van overhuizen snel was beklonken. Ook al bestond er een twijfel of we er wel goed aan deden. Maar mijn man bloeide weer op en er waren weer momenten van “buurten en welbevinden”, wat bij ons het twijfelgevoel weghaalde. We hadden de juiste keuze gemaakt.”, aldus Riek Selten. Een van de dochters onderstreept dit: “Mijn vader was graag in Van Haarenstaete. Dit konden we merken als we hem ophaalden voor een kopje koffie of een borrel bij ons thuis. Al snel gaf hij dan aan weer terug te willen naar huis – naar Van Haarenstaete.”

Gouden bruiloftsfeest
Het ging zelfs zo goed, dat Piet en Riek hun 50-jarig huwelijksfeest vierden in de tuin van Van Haarenstaete. Riek vertelt met een grote glimlach over haar gouden bruiloftsfeest: “In de prachtig verzorgde Kloostertuin kwam een grote feesttent te staan. Personeel van Amaliazorg haalde alles uit de kast om een geweldig huwelijksfeest voor ons te organiseren. Er was een mooi ingerichte feesttent, een heerlijk high tea / coffee buffet, een walking dinner en afsluitend een grand dessert.” Een van de dochters vult aan: “Deze dag was er een met een gouden randje. Er was prachtig weer, geweldig eten en niet te vergeten de glimlach van mijn vader en moeder. Een hele bijzondere prachtige dag waarvan we nog steeds een “boost“ krijgen als we eraan terug denken. De enthousiaste inzet van de medewerkers van Van Haarenstaete heeft hier een
belangrijke bijdrage aan geleverd, waar we heel dankbaar voor zijn.” 

Bewoner centraal
“Bij Van Haarenstaete gaat het om de bewoner en niet om medisch of persoonlijk belang.” De familie noemt incontinentiemateriaal als voorbeeld. “Toiletgang was normaal in Van Haarenstaete als erom gevraagd werd. Al was het vier keer in het uur. Er werd naar gehandeld en niet gezegd: ‘u bent zojuist al geweest.’ Het vaste personeel wist wat Piet wenste en kwam daaraan tegemoet. De persoon maakt er de zorg.”, geeft Riek Selten aan.

Familieparticipatie
Huub Bovendeerd, coördinator facilitair vertelt over de rol van de  familie: “De familie was ontzettend actief op de woongroep. Dagelijks was er een familielid aanwezig op de woongroep waar Piet Selten woonde. Riek Selten was “kind aan huis“ en ondersteuner aan de zorg. Koffie zetten, meehelpen met aardappels schillen. Niks was haar teveel. Hierbij werd Riek ondersteund door vier geweldige dochters die ieder hun eigen taken hadden.”