Zonder vrijwilligers zou het leven van bewoners er een stuk minder leuk uit zien

Hof van Bluyssen is een locatie van Amaliazorg. Ze leveren zorg aan mensen die naar het verpleeghuis gaan en een vorm van dementie hebben. Alle locaties van Amaliazorg zijn kleinschalige locaties. Dit maakt ook Hof van Bluyssen zo bijzonder. Door de kleinschaligheid kennen de medewerkers bijna alle bewoners, ook van de andere afdelingen. Er zijn vier groepen kleinschalig wonen. Daarnaast is er een verzorgingshuis en dagbesteding voor mensen die nog thuis wonen. Joep van Kemenade en Ine Kuijpers zijn beide onderdeel van het team ‘Welzijn’ binnen Hof van Bluyssen. Zij zijn verantwoordelijk voor én blij met de inzet van vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers zou het leven van onze bewoners er een stuk minder leuk uit zien, daar ben ik van overtuigd.”

Dit artikel stond in de Kanjerkrant van de gemeente Asten en Someren om vrijwilligerswerk extra onder de aandacht te brengen.

Eigen visie op zorg

“Wij gaan bij Amaliazorg uit van belevingsgerichte zorg. We proberen aan te sluiten bij de belevingswereld van bewoners, doen waar zij het meeste bij gebaat zijn”, vertelt Joep enthousiast. “We verdiepen ons in het leven wat zij vóór de opname hadden. Hoe vulden zij hun vrije tijd in, wat vonden ze lekker om te eten. Dementie is een veranderingsproces. De ziekte kan de persoonlijkheid veranderen. Dit betekent ook dat dingen de je vroeger leuk vond, nu niet meer leuk vindt of andersom. We proberen af en toe ook nieuwe dingen. Dan zien we soms dat mensen iets voor het eerst doen en daar erg van genieten.”

Inzet van vrijwilligers

Vrijwilligers worden ook in deze belevingsgerichte zorg meegenomen. Voorheen was dat anders, toen werden vrijwilligers vaak in de huiskamer ingezet. “Tijdens Corona mochten ze daar niet komen, en gingen dan één-op-één naar bewoners. We zagen dat dit goed werkte, het gaf veel rust. We streven er nu naar om elke bewoner één keer in de week door een vrijwilliger te laten bezoeken. Even échte aandacht geven op een manier die bij de bewoner én de vrijwilliger past. Daarbij worden vrijwilligers vanaf de eerste dag begeleid”, licht Joep toe.
“Er zijn overigens ook verschillende wekelijkse en maandelijkse activiteiten zoals bewegen op muziek, koersballen enz. waarbij we écht niet zonder de inzet van vrijwilligers kunnen. Net als op de dagbesteding en op facilitair gebied zoals achter de receptie.”

Waardering voor vrijwilligers

Er zijn tussen de 60 en 70 vrijwilligers actief bij Hof van Bluyssen. Best veel voor zo’n kleine locatie. En allemaal met verschillende achtergronden. Joep vertelt daarover: “Dat maakt het werken met vrijwilligers zo leuk. Tegelijkertijd is het lastig om elke vrijwilliger de persoonlijke aandacht te geven die hij/zij verdient. Gelukkig hebben de medewerkers van de woongroepen waar ze komen, de vrijwilligers écht in beeld.”

Op het Hof van Buyssen laten ze de waardering voor de inzet van de vrijwilligers op verschillende manieren merken. Door een kaartje bijvoorbeeld en door de jaarlijkse vrijwilligers bedankdag: dan worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Vrijwilligers zonder ervaring

Voor vrijwilligers is ervaring in de zorg is geen vereiste. Joep vertelt hoe ze hier mee omgaan: “We hebben altijd een intake gesprek. Vervolgens zoeken we iets dat past. Iets waar ze plezier aan beleven. Want vrijwilligerswerk moet vooral leuk zijn.

We hebben al iemand zonder enige ervaring met dementie om leren gaan met de CRDL (uitleg redactie: een zorginstrument dat mensen via geluid en aanraking verbindt.). Dat maakt een hele bijzondere manier van contact maken mogelijk. De vrijwilliger vindt dit zó leuk dat ze nu al met verschillende bewoners op deze manier persoonlijk contact maakt.”

Mocht je interesse hebben om vrijwilligerswerk bij Hof van Bluyssen te doen kun je altijd mailen met welzijn-hvbl@amaliazorg.nl en vragen naar Joep of Ine.

 

Foto: Siris, Eric Driessen

Vrijwilligers

Bij Amaliazorg zijn bijna 200 vrijwilligers actief. Al deze vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor Amaliazorg! Door hun ondersteuning leveren zij een waardevolle bijdrage aan het welzijn en het welbevinden van bewoners en deelnemers aan de dagverzorging. Wil jij ook een steentje bijdragen? Dan ben je van harte welkom!