Onthulling herdenkingsramen coronaperiode

Op alle vijf locaties van Amaliazorg is een herdenkingsraam voor de coronaperiode onthuld. Het lijkt alsof we op een kantelpunt zitten wat betreft corona. Corona is niet weg, maar onderdeel geworden van ons leven. Dat geeft ruimte om terug te kijken en vooruit te kijken. Corona heeft op heel erg veel dingen invloed gehad. Over enkele jaren herinneren we ons de coronaperiode nog steeds. Daarom hebben we op elke locatie een blijvende herinnering gecreëerd in de vorm van een herdenkingsraam. We willen deze tijd niet vergeten.

Voorafgaand aan elke onthulling was er op elke locatie een korte terugblik op de afgelopen periode. Bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers waren aanwezig. Bij alle herdenkingen was de rode draad: 'Hou vol, want hoe donker het soms ook lijkt, op een dag breekt de zon weer door.' Er werd ook stilgestaan bij elementen van de afgelopen periode. Bijvoorbeeld bij vertrouwen. Tijdens het landelijke bezoekverbod in verpleeghuizen moesten familie en naasten vertrouwen op de deskundigheid en liefde van de medewerkers voor de bewoners. Gelukkig kregen we dat vertrouwen. Ook was er aandacht voor allen die gestorven zijn door corona, bij alle momenten van angst, onzekerheid, onbegrip, onmacht en verdriet. Het elkaar niet vast kunnen houden, niet bij een stervende naaste kunnen zijn, alles op afstand en besmettingen op grote schaal, werken op afdelingen met besmettingen. Maar alles heeft twee kanten. Zo waren er ook vreugde, mooie momenten, creativiteit en beweging. Bijvoorbeeld de vreugde bij bewoners en familie om elkaar weer te zien, de flexibiliteit van medewerkers en de saamhorigheid in de samenleving.

Hartjesboom

Iedereen heeft zijn of haar eigen herinnering en kleur aan de coronaperiode. Deze hebben we samen laten komen in de herdenkingsramen. Familieleden, collega’s en vrijwilligers hebben hiervoor foto’s ingestuurd. Deze zijn gebundeld in een boom met hartjes die wordt onderbroken door een gedicht wat het gevoel van die periode goed weergeeft. In het raam komen verschillende momenten uit de coronaperiode samen. Gedachtes en gevoelens die we in coronatijd bijna allemaal meegemaakt hebben. De herdenkingsramen hebben een prominente plek gekregen in al onze gebouwen. Met de onthulling van de herdenkingsramen sluiten we een donkere periode af. We hopen dat iedereen de komende tijd de kleur weer kan vinden die bij hem of haar past. Dat de ramen een plek worden voor herinnering, herdenking en bezinning. De reacties op de herdenkingsramen zijn heel erg warm en dankbaar.

Sponsoren

Dankzij de financiële bijdragen van sponsoren hebben we de herdenkingsramen kunnen realiseren. We zijn onderstaande sponsoren ontzettend dankbaar voor hun bijdrage:

Foto's: Rob Fritsen / Siris en diverse collega's