Samen leven kleur geven door netwerkparticipatie

Amaliazorg heeft vorig jaar deelgenomen aan een regionale werkgroep om een toekomstvisie voor mantelzorgbeleid te vormen. Dit omdat in de toekomst door de verwachte krapte op de arbeidsmarkt een andere rol gevraagd gaat worden van mantelzorgers. Zover is het nog niet, maar het is wel goed om daar alvast op voor te sorteren. Wij geloven in de kracht van het netwerk. Dat heeft bij Amaliazorg geleid tot nieuw mantelzorgbeleid waarin we het netwerk nadrukkelijker vragen welke rol zij willen (blijven) vervullen in zorg en welzijn van hun naaste en eventueel andere bewoners. Zo kunnen we meer mogelijk maken voor bewoners.

Een pilot met dit nieuwe beleid vond vorig jaar plaats op Hof van Bluyssen. Het startschot was een theatervoorstelling ‘Nicolette en haar netwerk’ van Theater Ervarea over het thema mantelzorgparticipatie. Voor deze theatervoorstelling nodigden we medewerkers en familieleden / mantelzorgers uit. Dit was de eerste stap om het thema structureel met mantelzorgers te bespreken, maar ook om bewustwording te creëren en om handvaten te geven om het gesprek aan te gaan. Er is een folder met tips ontwikkeld voor het netwerk van een bewoner. Deze kan gebruikt worden door medewerkers om het gesprek aan te gaan. Dit gebeurt in het welkomstgesprek welzijn (6 weken na verhuizing). Ook andere locaties gaan met netwerkparticipatie aan de slag. Zo is de theatervoorstelling ook op Catharinenberg geweest.

7 ideeën voor een waardevol bezoek

We moedigen het netwerk van de bewoners aan om betrokken te blijven en samen waardevolle momenten te creëren. In de folder delen we zeven ideeën, die we hier verkort weergeven:

  1. Houd tradities zoveel mogelijk in stand: samen friet blijven eten op vrijdagavond of samen een voetbalwedstrijd kijken.
  2. Zorgmomenten als waardevol contact: Blijf betrokken bij de persoonlijke verzorging.
  3. Spelletjes al manier om contact te maken: Gebruik oude spelletjes om interactie en herkenning te stimuleren. Op locaties zijn diverse spelletjes en puzzels aanwezig.
  4. Samen bewegen: Van wandelen tot dansen, beweging stimuleert activiteit en vermindert onrust.
  5. Tips om tot fijne huiskamerbezoeken te komen: Regelmatige bezoeken van één persoon zijn vaak waardevoller dan een bezoek van de hele familie tegelijk.
  6. Verjaardag en cadeautips: Denk aan persoonlijke geschenken zoals een fotoboek of een herinneringendoos, of een groepsbelevenis voor de hele afdeling zoals een bezoek van een Mimakker.
  7. Contact bij gevorderde dementie: Gebruik muziek, foto’s of filmpjes om herinneringen op te halen en verbinding te maken. Ook zijn er speciale materialen beschikbaar.

Bij de folder zit een formulier waarin het netwerk kan invullen op welke manier en hoe vaak ondersteuning bieden mogelijk is. Elke helpende hand is welkom om extra’s te kunnen bieden. 

Bekijk de documenten van Netwerkparticpatie:

Kunt u iets betekenen? Neem dan contact op met de gespecialiseerd medewerker welzijn of stuur een mail naar communicatie@amaliazorg.nl.