Uittips: wandel 'Ons Kloosterpad' of fiets de Amaliazorg route

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot ‘Het jaar van het Brabants Kloosterleven’. Het jaar wordt gevierd met activiteiten waarin de bijzondere band tussen Brabant en haar kloosters centraal staat. Alle locaties van Amaliazorg zijn (voormalige) kloosters, daarom voelen wij ook een speciale band met dit jaar en de bijbehorende activiteiten. We lichten twee activiteiten uit en delen ook nog een leuke tip voor een fietstocht.

Kloosterinspiratiewandeling met gids

Speciaal voor dit bijzondere jaar hebben Visit Oirschot en Heemkundekring de Heerlijkheid een speciale kloosterinspiratiewandeling ontwikkeld. In een groep van maximaal 8 personen onder leiding van een gids kom je meer te weten over het rijke kloosterleven in Oirschot. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en vindt iedere vrijdag, zaterdag en zondag om 13.00 uur plaats. Mocht dit tijdstip vol zitten, dan is er nog een rondleiding om 15.00 uur. Je start bij Visit Oirschot, gevestigd in het monumentale oude raadhuis aan de Markt 1 in Oirschot. Dit is ook het eindpunt. Reserveren kan via 0499-216514 of info@visitoirschot.nl. De prijs is € 5,00 per persoon.

Pelgrimstocht

Begin dit jaar is ‘Ons Kloosterpad’ geopend. Dit pad loopt in 15 etappes door 330 kilometer prachtig Brabantse landschap en langs vijftig kloosters waaronder Blijendaal, Catharinenberg en Kempenhaeve. Etappe 11 eindigt bij Kempenhaeve en etappe 12 start er. In etappe 12 kom je langs Blijendaal en tijdens etappe 13 langs Catharinenberg. De 15 etappes variëren in lengte tussen 16,5 en 28 kilometer. ‘Ons Kloosterpad’ is ontworpen voor de wandelaar die rust en ruimte zoekt om tot zichzelf te komen. Het is een heuse Brabantse pelgrimstocht. Bij sommige kloosters is het mogelijk om te overnachten en om mee te draaien in het kloosterritme. Op de website www.brabantskloosterleven.nl zijn alle routebeschrijvingen van ‘Ons Kloosterpad’ te vinden.

Stevige fietstocht

Houd je meer van fietsen dan van wandelen? Dan kun je vanaf nu een route rijden langs alle locaties van Amaliazorg. Collega Leonie van Kroonenburg heeft deze onlangs met haar fietsclub uitgezet en gereden op de wielrenfiets. Het gpx-bestand kun je hieronder downloaden. De totale route is ongeveer 120 kilometer, maar je kunt ook gedeeltes fietsen. Zo is de route Asten – Mariaheide ongeveer 35 kilometer (enkele rit) en de route Mariaheide – Oisterwijk ongeveer 24 kilometer (enkele rit). Leonie vertelt: “Het is een mooie route om te fietsen. Mijn fietsclub was enthousiast over de route. Ze hadden dit niet verwacht.”

Download hier het gpx-bestand