Van vrijwilliger naar huiskamermedewerker

 “Na mijn eerste dag als vrijwilliger heb ik er het hele weekend over gehad”, vertelde vrijwilliger Hedwig Antonissen (51) onlangs bij Hof van Bluyssen. Een mooie aanleiding om haar eens te vragen wat haar zo enthousiast maakt over het vrijwilligerswerk waar zij afgelopen januari mee is begonnen. Tijdens het telefoongesprek wordt overduidelijk dat zij helemaal in haar element is als zij op vrijdagmorgen met twee bewoners een activiteit onderneemt. Inmiddels is ze zelfs in dienst als huiskamermedewerker bij Amaliazorg.

Hedwig werkte tot mei drie dagen in de week bij een verpakkingsbedrijf. Dat was continu werken onder tijdsdruk. Totaal iets anders dan het vrijwilligerswerk en nu haar baan als huiskamermedewerkerster bij Amaliazorg. “Daar kan ik echt de tijd voor de bewoonsters nemen. Ik ben me gaan beseffen dat ik het heel belangrijk vind om ook iets te kunnen betekenen voor een ander. Dit werk is voor mij een mooie manier om dat daadwerkelijk te kunnen doen.”, vertelt Hedwig.

CRDL
Hedwig zet de CRDL in bij twee bewoonsters. De CRDL is een interactief zorginstrument wat aanraking tussen de bewoner en mij vertaalt in geluid. Dit maakt contact mogelijk voor bewoners die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Hedwig geeft aan: “Elke vrijdagmorgen ga ik aan de slag met de CRDL. Er zitten verschillende geluiden op zoals kippen-, vogel-, zen- en pianogeluiden. De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat de ene bewoonster heel goed reageert op vogelgeluiden, omdat ze vanwege het geluid opeens over vogels begon te praten. De andere bewoonster reageert juist heel goed op pianogeluiden, omdat zij vroeger accordeon heeft gespeeld. Ik had nog nooit eerder met de CRDL gewerkt, maar ik heb goede begeleiding gekregen.”

Soort rollenspel
Hedwig vertelt verder: “Bij de CRDL komt er alleen geluid als de bewoonster en ik contact maken met onze handen. Ik wrijf over de hand van de bewoonster, draai rondjes of tik op de hand en kijk dan welk geluid en welke reactie er ontstaat. Het is een soort rollenspel, omdat ik kijk hoe ze erop reageren en dan het volgende contact bepaal. Het zorgt voor ontspanning, oogcontact en een lach. Een van de bewoonsters heeft heel gespannen handen. Door te starten met een handmassage en dan met de CRDL aan de slag te gaan, heb ik gemerkt dat zij ontspant. Pas viel ze na een tijdje zelfs in slaap. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk was het een compliment dat ze zich zo kon ontspannen door deze activiteit dat ze ervan in slaap viel.”

Kijkje in de zorg
“Dit vrijwilligerswerk is voor mij ook een mooie manier om meer te weten te komen over de zorg voor mensen met dementie in het verpleeghuis. Ik heb weliswaar ervaring met dementie, omdat mijn moeder dementie heeft gehad. Samen met mijn zus heb ik dag en nacht voor haar gezorgd. Maar er zijn zoveel mensen en ook zoveel manier waarop dementie tot uiting komt. Tot nu toe bevalt het meer dan uitstekend. Het is een positieve manier om mijn moeder te herinneren, omdat ik bij de bewoonsters herkenbare momenten zie. Daarnaast zie en merk ik dat ik zo ontzettend gewaardeerd word. De bewoonsters hebben er profijt van en het geeft mij heel veel plezier.” Vanaf begin juni is Hedwig in dienst als huiskamermedewerker bij Hof van Bluyssen. Ze heeft het ontzettend naar haar zin!

Ook vrijwilligerswerk doen bij Amaliazorg?

Misschien wel als opstapje naar een baan in de zorg? Bekijk hier onze vrijwilligersvcatures en reageer direct.