Verantwoorde veilige vrijheid: op weg naar open deuren

Jarenlang hoorde het bij elkaar zoals een deksel bij een pan hoort: het verpleeghuis en het codeslot. Toch komt er in de nabije toekomst een moment waarop het codeslot verdwijnt. Dit komt voort uit de landelijke Wet zorg en dwang. De komende jaren bekijken we hoe we een maximale verantwoorde veilige vrijheid voor bewoners kunnen realiseren. Bij Amaliazorg stemmen we welzijn, wonen en zorg af op de persoonlijke levensgeschiedenis, gewoontes en behoeften. We gaan op zoek wat iemand gelukkig maakt. Het beperken van iemands vrijheid past daar niet bij. Maar dat wil niet zeggen dat het verruimen van de vrijheid direct een verademing is voor iedereen. Want verantwoorde veilige vrijheid geven is ook best spannend en roept vragen op. 

Wat is verantwoorde veilige vrijheid ?

Met verantwoorde veilige vrijheid bedoelen we dat de bewoners die dit kunnen, vrij door het gebouw en de prachtige grote tuinen kunnen lopen. Onze locaties zijn uitermate geschikt (te maken) voor een optimale vrijheidsbeleving. Voor sommige bewoners is veilige vrijheid buiten de locatie mogelijk, waarbij dan goede afstemming met familie, over wat de eventuele risico’s zijn, noodzakelijk is. Technologische innovaties zetten we in om op andere wijze een beschermde woonsetting te bieden en op dit gebied maatwerk per bewoner te leveren. Zo willen we maximaal veilige vrijheid realiseren.

Programmalijn

Om de veilige vrijheid te realiseren is een programmalijn opgezet met vier thema’s met bijbehorende doelstellingen: (1) Bewoners / naasten, (2) Medewerkers / vrijwilligers, (3) Omgeving en (4) Domotica (slimme technologie zoals sensoren en gps). ‘De thema’s zijn nauw met elkaar verbonden. We kunnen de omgeving aanpassen met domotica en aangepaste gebouwen en tuinen (thema’s omgeving en domotica), maar als medewerkers en naasten van bewoners het spannend vinden om deze in te zetten, dan wordt het geen succes (thema medewerkers/vrijwilligers).’, aldus Manager Zorg, Behandeling & Innovatie Maarten Heisen.

Hij vervolgt: ‘We gaan hierover met elkaar in gesprek. Want verantwoorde veilige vrijheid is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Dit is een programmalijn met een lange adem. Het vraagt om loslaten en omdenken. Daar nemen we de tijd voor. In 2026 willen we de maximale veilige vrijheid gerealiseerd hebben.’ Maar ook nu worden er al stappen gezet. Op elke locatie is een werkgroep aan de slag om na te denken hoe de verantwoorde veilige vrijheid op locatie gerealiseerd kan worden. Dit jaar komt er op alle locaties een themabijeenkomst over dit onderwerp. In het schema hieronder staat wat er al in gang gezet is.

 

Onze visie

  • Binnen Amaliazorg hebben we de visie dat wij onze bewoners belevingsgerichte zorg bieden met maximale vrijheid. Citaat uit visie Amaliazorg.
  • Met veilige vrijheid bedoelen we dat de bewoners die dit kunnen, vrij door het gebouw en de prachtige grote tuinen kunnen lopen. Citaat Meerjarenbeleidsplan 2022-2026.

Kiezen tussen veiligheid en vrijheid

 Waar kiest u voor of wat is uw mening in onderstaande situaties?

  • Een bewoner kan naar buiten wanneer het al donker is / het vriest. De deur is tenslotte open. Eens of oneens?
  • De kamerdeur gaat ’s nachts op slot als een bewoner op de gang rond loopt of als een bewoner ‘s nachts op de gang rond gaat lopen gaat de deur van de afdeling op slot.
  • Liever een val voorkomen dan vrije momenten beleven. Eens of oneens?
  • Wat voor gevoel zou u zelf krijgen wanneer u niet naar buiten zou mogen?
  • Verkleinen van vrijheid vermindert het leefgeluk. Eens of oneens?