Er zijn gelukkig versoepelingen mogelijk!

Het aantal besmettingen in Nederland daalt en het aantal ziekenhuisopnames ook. Ook bij Amaliazorg is de vaccinatiegraad onder de bewoners hoog en zijn er al een tijd geen coronabesmettingen. De vaccinaties geven dus lucht. Daarnaast is het niet prettig dat bewoners / deelnemers aan de dagactiviteiten niet ons hele gezicht kunnen zien. Ik ben blij dat we, met toestemming van de ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad, nu verder kunnen versoepelen. Dat doen we zorgvuldig, want we hebben gekeken naar andere organisaties in Midden-Brabant die hier een succesvolle pilot in hebben gedaan en naar de ruimte die de landelijke maatregelen en de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso) ons hierin geven.  

Geen verplicht mondkapje meer  

Het verplichte gebruik van mondkapjes laten we per direct (vanaf donderdag 17 juni) los voor:

 • Bezoekers: zij mogen in de kamers van de bewoner het mondkapje af doen (dit geldt voor alle privéruimtes zoals een auto), bij alle verplaatsingen buiten de kamer wordt het mondkapje wel gedragen.
 • Medewerkers: mogen op de afdelingen zonder mondkapje werken, bij verplaatsingen buiten de afdeling dragen zij wel een mondkapje
 • Vrijwilligers: zij mogen op de afdelingen zonder mondkapje werken, bij verplaatsingen buiten de afdeling draagt u wel een mondkapje. 
 • We doen een beroep op iedereen om een mondkapje te blijven dragen en afstand te houden als u nog niet volledig gevaccineerd bent.
 • Mondkapje kan uiteraard gedragen blijven worden als iemand dat zelf graag wil
 • Bij kwetsbare bewoners worden er individuele (verplichte) afspraken over gemaakt. De EVV bespreekt dit met de eerste contactpersoon of de familie kan zelf contact opnemen met de EVV. Dit geldt bijvoorbeeld bij bewoners die niet gevaccineerd zijn.  
 • Bij klachten gelden voor bezoekers en vrijwilligers de landelijke richtlijnen (thuisblijven en testen) en voor medewerkers de landelijke richtlijnen voor zorgmedewerkers

1,5 meter afstand

 • Op de kamers / in de appartementen van de bewoner hoeft de 1,5 meter niet gehandhaafd te worden. We doen een beroep op iedereen om een mondkapje te dragen en afstand te houden als u nog niet volledig gevaccineerd bent.
 • Voor bezoekers blijven de landelijke richtlijnen voor openbare gebouwen gelden. Bij het opstaan, lopen door het gebouw en bij overleggen wordt wel 1,5 meter afstand gehouden van andere bezoekers en medewerkers.

Bezoek

 • Eén bezoeker mag de bewoner in de huiskamer ophalen en terugbrengen, nog geen bezoek in de huiskamer
 • Vier bezoekers per bewoner per dag (ook binnen en tegelijkertijd), mits de ruimte dit toelaat

Buitenactiviteiten

Grote buitenactiviteiten zijn weer mogelijk. Het gaat dan om maximaal 50 personen waarbij bewoners van verschillende afdelingen bij elkaar kunnen zijn. Per bewoner mag één familielid mee naar de activiteit. Externe entertainers zijn weer welkom bij de buitenactiviteiten. Grote binnenactiviteiten met familieleden zijn nog niet mogelijk.

Basismaatregelen blijven gelden

Hoe fijn deze versoepelingen ook zijn, alertheid en waakzaamheid blijven nodig. Alle basismaatregelen blijven van kracht: frequent handen wassen of handen desinfecteren, niezen en hoesten in de elleboog, goed ventileren, thuis blijven bij klachten en testen. De bezoekregistratie bij de ingang blijft voorlopig nog even.

Ik ben heel blij dat wij deze versoepelingen verantwoord door kunnen voeren. Het niet dragen van een mondkapje vergemakkelijkt het contact met bewoners en het is erg prettig in deze warmte. Alle versoepelingen en veelgestelde vragen vindt u hier.   

Met warme groet,

Han Hendrikse
directeur / bestuurder