Wandelingen voor mensen met dementie in Oirschot en Best

Natuur doet iedereen goed. Dat geldt voor jong en oud. Toch komen vooral ouderen met dementie vaak weinig in de natuur. Juist vanwege de dementie zijn zij afhankelijk van anderen die hen mee naar buiten nemen. Een van de onderwerpen van het platform Dementievriendelijk Oirschot is het samen wandelen in de natuur onder het motto ‘Natuur doet u goed, ook mensen met dementie’. Daarom organiseert het platform wandelingen speciaal voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, vrienden en kennissen, geleid door getrainde vrijwilligers met dank aan het IVN.

Voor wie?

De wandelingen richten zich op mensen met dementie, hun mantelzorgers, familieleden, vrienden en kennissen. Soms wordt er al wel gewandeld in de natuur, maar wordt er onbewust voorbij gegaan aan alles wat er te beleven valt in het groen. Tijdens de wandelingen laat een getrainde vrijwilliger u de schoonheid en de ontspannende werking van de natuur inzetten wat mensen met dementie ontzettend kunnen waarderen. Door de gedeelde natuurbeleving ervaart u samen meer plezier, rust en ontspanning en verbetert ook het onderlinge contact.                      

Wanneer?

Elk seizoen is er een wandeling. Dit betekent dat u vier keer per jaar deel kunt nemen. U wandelt onder leiding van een getrainde vrijwilliger. U krijgt een rugzak met attributen mee om de natuur gerichter te bekijken (hierin kan afhankelijk van het seizoen een loep zitten of een fotolijstje voor een betere focus of materiaal om een natuurschilderij te maken met plakkarton). In 2020 zijn de wandelingen op:

  • zaterdag 28 maart 2020
  • zaterdag 13 juni 2020
  • zaterdag 19 september 2020
  • zaterdag 7 november 2020

De wandeling start elke keer op een andere plaats, passend bij het seizoen. Voor opgave en informatie over het vertrekpunt graag een mail naar jennie.castelijns@joriszorg.nl, jokevanhout@hotmail.com, of m.v.roosmalen@amaliazorg.nl

De wandelingen starten om 10 uur en duren tot ongeveer half 1. Na afloop drinken we samen nog een kop koffie of thee. De wandelingen worden financieel mogelijk gemaakt door de Lionsclub Oirschot / Best en het Fonds Sluyterman van Loo. Deelname aan de wandelingen is daardoor gratis.

Voorbeelden van activiteiten

  • Wolken kijken: Wat is er meer ontspannen dan samen naar de wolken kijken. U kunt op zoek gaan naar vormen die u in de wolken herkent. Wat iemand ook ziet, het is altijd goed.
  • Natuurmassage: In de natuur zijn veel materialen te vinden waarmee u iemand kunt masseren of kriebelen. Dit werkt ontspannend en brengt iemand in contact met het eigen lichaam.
  • Natuurschilderij: Maak samen een prachtig natuurschilderij. Met dubbelzijdig plakband en alles wat u maar kunt vinden in de natuur. Het resultaat is steeds weer verrassend mooi!