Weet u nog wie ik ben? Vier tips om mensen met dementie te ondersteunen

Grote kans dat u iemand in uw omgeving kent die een vorm van dementie heeft. 1 op de 5 mensen krijgt namelijk dementie. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans alleen maar toe. Boven de 90 jaar heeft ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking dementie. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij zichzelf mogen en kunnen blijven, ondanks de dementie. Hoe kunt u helpen? Want u kunt aan de buitenkant niet zien wat er bij hen van binnen leeft. Als psychologen in de ouderenzorg ondersteunen wij regelmatig familieleden en zorgmedewerkers in de omgang met mensen met dementie. In dit artikel geven wij u vier tips.

Rachel Meertens en Karin de Greef, psychologen bij Novicare en vanuit die organisatie werkzaam bij Amaliazorg.

Tip 1: Te veel informatie!

Kent u dat gevoel: de spanning voor een examen, de stress van een drukke dag, veel indrukken die tegelijk binnen komen? U voelt zich overprikkeld. Dat is wat mensen met dementie al kunnen ervaren bij kleine dingen. Wanneer u ze een vraag stelt of wanneer ze een dagelijkse handeling moeten uitvoeren, zoals koffie zetten. Voor ons zijn het automatische handelingen. Voor mensen met dementie is dit niet zo. U kunt helpen door rekening te houden met wat u aan hen vraagt. Ook kan het helpen om stap voor stap te benoemen wat er moet gebeuren. U brengt dan rust.

Tip 2: Steeds hetzelfde liedje…

Stelt u zich eens voor: u komt op bezoek bij iemand met dementie en hij of zij vraagt in korte tijd een aantal keer hetzelfde. “Dat heb je net ook al gevraagd” is dan waarschijnlijk uw eerste reactie. Resultaat? Deze persoon voelt zich ongemakkelijk. Hij of zij weet het namelijk echt niet meer en dat is confronterend. Ook vragen als “Weet u nog wie ik ben” aan bewoners in een verpleeghuis zorgen ervoor dat een bewoner zich ongemakkelijk voelt. Vaak weten zij het antwoord echt niet. Hoe kunt u helpen? Door te zeggen wie u bent en dat u het gezellig vindt om op bezoek te komen. Voor mensen met dementie is het fijner om informatie te krijgen in plaats van ernaar te moeten vragen.

Tip 3: Emoties mogen er zijn

Heeft u ook wel eens gemerkt dat het helpt om uw gevoel te benoemen, op moment dat u verdrietig of boos was? Dat dit beter werkt dan dat u het uit de weg gaat? Dat geldt voor mensen met dementie net zo. Ervaren zij gevoelens van verdriet of boosheid? U hoeft het gevoel niet op te lossen. Het benoemen en erkennen van gevoelens is vaak al heel helpend.

Tip 4: Help, sleutels kwijt!

Mensen met dementie zijn regelmatig spullen kwijt zijn. Ze hebben hun sleutels, portemonnee of handtas goed opgeborgen, maar weten niet meer waar. Het zou zelfs kunnen dat iemand met dementie denkt dat hij/zij bestolen is. En dit is echt zoals die persoon het ervaart. Er tegenin gaan werkt vaak averechts. De emotie benoemen en daarna samen naar een oplossing zoeken, helpt daarentegen wel. Stel voor om samen te gaan zoeken en schenk er daarna niet te veel aandacht meer aan. Grote kans dat de sleutels vanzelf een keer boven water komen.

Meer weten?

Wilt u meer lezen over een belevingsgerichte benadering bij dementie? Lees dan het boekje 'De kracht van de belevingsgerichte benadering. Informatie voor familie en mantelzorgers van bewoners van Amaliazorg over de fases van dementie en de manier waarop wij het beste bij de belevingswereld aan kunnen sluiten'

Foto: LoggaWiggler, Pixabay.com