Dagbesteding voor thuiswonende ouderen

Vindt u het moeilijk om uw dag op een goede manier in te vullen? Woont u alleen en komen de muren soms op u af? Wilt u af en toe uw partner of kinderen, die u deels verzorgen, wat meer ontlasten? Of komt u de deur niet meer zo makkelijk uit? In dat geval is de dagbesteding voor thuiswonende senioren van Catharinenberg in Oisterwijk misschien iets voor u. Het kan een welkome ondersteuning zijn voor u en /of uw partner / familie. Samen met ongeveer acht leeftijdsgenoten brengt u dan de dag op een gezellige en aangename manier door in een huiselijke omgeving.

U kunt ervoor kiezen om één of meerdere dagen per week bij ons te komen. Van maandag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 uur bieden wij dagbesteding aan. De dag bestaat uit 2 dagdelen, van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Gasten zijn vanaf één dagdeel, tot maximaal 10 dagdelen (5 hele dagen) per week welkom. Iedere dag heeft een vaste structuur met daarin ruimte voor activiteiten, rust en ontspanning. Hierdoor ervaart u minder angst en onzekerheid voelt u zich rustiger en veiliger.

Fijne en aangename dag

Samen met ongeveer acht leeftijdsgenoten brengt u de dag op een gezellige en aangename manier door in een huiselijke omgeving met aangrenzende patiotuin. ’s Middags wordt er gezamenlijk gegeten waarbij de keus aan u is of dit een warme of broodmaaltijd is. Vaste medewerkers en vrijwilligers begeleiden de dagbesteding. Ons uitgangspunt is dat het voor u een fijne en aangename dag is.

Activiteiten

Naast gezelligheid en ontmoeting biedt Amaliazorg Catharinenberg een gevarieerd activiteitenaanbod. Van creatieve bezigheden, uw lichamelijke conditie op peil houden, gezelschapsspelen, geheugentraining tot muziek. Maar ook gezellig samen koffie drinken, de krant (voor)lezen en samen praten over diverse onderwerpen waarbij eventueel een speciale gast wordt uitgenodigd. Onze grote tuin nodigt uit tot een dagelijkse wandeling of tot buitenactiviteiten. U geeft aan wat u leuk vindt en wij regelen dat u activiteiten kunt ondernemen die bij u passen en waar u blij van wordt. Alleen of samen met de andere gasten in een ontspannende sfeer en aangepast aan uw mogelijkheden. Wij zijn pas tevreden als u een leuke dag hebt gehad.

Voor wie?

Dagbesteding is er voor thuiswonende ouderen met dementie of voor ouderen die zich niet meer bij reguliere activiteiten in de gemeenschap kunnen aansluiten en het prettig vinden om de dag door te brengen met anderen. U vindt er gezelschap, begeleiding en activiteiten. En op deze manier ontlast u uw mantelzorger.

Kosten

Deelname aan de dagbesteding wordt vergoed met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappeijle ondersteuning (Wmo). Met een Wlz-indicatie betaalt u wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage via het CAK. Wordt uw deelname vergoed vanuit de Wmo, dan kan de gemeente een eigen bijdrage vragen. Een indicatie kan door uw mantelzorger, uw huisarts of eventueel uw casemanager worden aangevraagd. Ook zonder indicatie kunt u deelnemen. De kosten zijn dan voor uw eigen rekening. Vervoer naar de dagactiviteiten wordt vergoed als u in de gemeente Oisterwijk woont.

De kosten van de broodmaaltijd zijn inbegrepen. Voor de warme maaltijd vragen we een vergoeding die via een maandelijkse incasso wordt geïnd. Incidenteel worden er nog extra kosten gemaakt, bijvoorbeeld wanneer er een uitstapje wordt gemaakt. Deze kosten zijn voor uw rekening, maar worden altijd vooraf overlegd.

Contact met familie en mantelzorgers

Wij hechten veel waarde aan een goed contact met uw familie en mantelzorgers in de thuissituatie. Uw mantelzorger of eerste contactpersoon kan altijd vóór en na de activiteiten vragen stellen aan een van onze medewerkers. Ook is er twee keer per jaar een overleg met uw mantelzorger / eerste contactpersoon en indien nodig met andere zorgverleners. Tenslotte bestaat altijd de mogelijkheid om tussendoor telefonisch of per mail met ons contact te zoeken als er vragen zijn.

Dagbesteding in het kort

  • één of meerdere dagen of dagdelen per week
  • maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur
  • begeleiding door vaste medewerkers en vrijwilligers
  • gezamenlijke brood- of warme maaltijd tussen de middag
  • zinvolle activiteiten kunnen ertoe bijdragen dat u langer thuis kunt blijven wonen
  • wordt vergoed met indicatie van het CIZ of de WMO (wel eigen bijdrage CAK)
  • taxivervoer vergoed met indicatie van CIZ en WMO binnen de gemeente Oisterwijk

Deelnemen of een kijkje komen nemen?

Wilt u hierover meer weten of een keer vrijblijvend komen kijken? Neem dan contact met het cliëntservicebureau op via 0499 365959. Of vul het formulier in, dan nemen wij snel contact met u op. U bent van harte welkom om, op afspraak, een kopje koffie of thee te komen drinken. Het is namelijk van groot belang dat u zich veilig en vertrouwd voelt. Wanneer u zich heeft aangemeld komen wij bij u op huisbezoek om kennis te maken en het aanmeldingsformulier in te vullen. Dit doen we samen met u en uw familie of mantelzorger.

Ja, ik wil meer weten over dagbesteding voor thuiswonende senioren

Velden met zijn verplicht

U gaat ons persoonsgegevens verstrekken. Hoe we hier mee omgaan kunt u lezen in onze privacyverklaring

Dagbesteding vergoed vanuit Wlz of Wmo?

Dagbesteding kan vanuit twee wetten vergoed worden vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De aard van uw zorgbehoefte bepaalt vanuit welke wet u zorg krijgt. We leggen het in een notendop uit: