Amaliazorg gebruikt CRDL voor contact bewoners met dementie

Amaliazorg Hof van Bluyssen heeft op dinsdag 4 september de CRDL (uitspraak: Cradle) in gebruik genomen. Dit instrument stimuleert contact met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. 

Amaliazorg Hof van Bluyssen heeft op dinsdag 4 september de CRDL (uitspraak: Cradle) in gebruik genomen. Dit instrument stimuleert contact met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Voor bewoners met dementie is dit een uitkomst. Persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking vertaalt de CRDL in geluiden die emoties en herkenning oproepen. Hof van Bluyssen heeft de CRDL aan kunnen schaffen dankzij bijdragen van het Fonds Ab Laane, het Nationaal Ouderenfonds, het Wit Gele Kruis fonds in Asten, het Seniorcompas uit Asten en de Stichting Vrienden van Hof van Bluyssen.

Ronnie Dekkers, locatiemanager van Amaliazorg Hof van Bluyssen: “We zijn erg blij met de CRDL. Het sluit goed aan bij de belevingsgerichte zorg voor onze bewoners, omdat het contact stimuleert zonder dat er woorden nodig zijn. Het is bijvoorbeeld een mooi instrument  voor bewoners in een latere fase van dementie waarbij communicatie en sociale interactie steeds moeilijker wordt. Het is prachtig om te zien de CRDL bij mensen met dementie teweegbrengt aan herinneringen en positieve emoties. Het instrument is voor onze medewerkers, maar ook voor naasten van bewoners. We zijn ontzettend blij dat we dit instrument dankzij giften aan hebben kunnen schaffen.”

Klaterend beekje
Hoe werkt de CRDL nu eigenlijk? Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. De CRDL vertaalt vasthouden en trommelen in geluiden zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact.   

Foto: Dagbestedingscoach Simone de Kok (rechts) krijgt de CRDL overhandigd. Foto gemaakt door Rob Fritsen.